Før første topmøde i 11 år: Sydkorea vil sende delegation til Pyongyang

Parterne på den koreanske halvø forventes at udsende fælles erklæring om atomvåben ved mødet i næste uge.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, mødtes under dette års vinter-OL med Kim Yo-jong, der er Kim Jong-uns søster. (Foto: handout © Scanpix)

Når den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, skal mødes, kræver det en del forberedelse.

Derfor overvejer Sydkorea at sende en delegation til Pyongyang før mødet, der skal afholdes den 27. april, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Parterne på den koreanske halvø diskuterer i øjeblikket muligheden for at udsende en fælles erklæring i forbindelse med det historiske møde - en erklæring som skal bekræfte landenes forpligtelse til at fjerne atomvåben.

Det er mere 11 år siden, lederne fra Nord- og Sydkorea sidst mødtes, og kun to gange siden Koreakrigens afslutning i 1953 har lederne på den koreanske halvø mødtes.

Bedringen i det diplomatiske forhold mellem Nord- og Sydkorea har taget fart siden vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea i februar, hvor Nordkorea udover at deltage også sendte Kim Jong-uns søster for at mødes med præsident Moon Jae-in.

Topmødet er forløber for USA-møde

Forholdet på den koreanske halvø har ellers været anstrengt og præget af manglende kommunikation samt Nordkoreas intensivering af missiltest og atomprøvesprængning det seneste år.

Topmødet mellem Kim Jong-un og Moon Jae-in ses som en forløber for det møde, som Kim Jong-un og USA's præsident, Donald Trump, har accepteret at deltage i, og som forventes at blive afholdt inden udgangen af maj.

Det helt store emne ved begge møder vil formentlig være Nordkoreas atomprogram og USA og Sydkoreas ønske om en nedrustning af samme.

Kim Jong-un besøgte i sidste måned Kinas præsident, Xi Jinping, som senere slog fast, at den nordkoreanske leder er villig til at diskutere landets atomprogram.

Derfor har forventningerne til topmødet den 27. også kredset om sikkerheden på den koreanske halvø.

- Vi forventer, at det kommende interkoreanske møde og mødet mellem USA og Nordkorea vil være et vendepunkt for den evige afvikling af atomprogrammet og for et fredeligt forhold på den koreanske halvø, har talsmand for præsident Moon Jae-in, Kim Eui-kyeom, sagt til Bloomberg.

Facebook
Twitter