Før var Putin 'en morder uden sjæl'. Nu mener Biden, at den russiske præsident er 'en værdig modstander'

Præsident Biden håber, at der er områder, hvor USA og Rusland kan arbejde sammen.

USA's præsident, Joe Biden, mener ikke, at forhold til Rusland nødvendigvis skal bygge på tillid, men derimod aftaler, som skal overholdes. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Det er ikke mange måneder siden, at USA’s præsident, Joe Biden, betegnede sin russiske kollega, præsident Vladimir Putin, som en 'en morder uden sjæl'.

Men da han mandag aften igen blev spurgt ind til Ruslands præsident, som han skal mødes med i morgen i Genève i Schweiz, var personbeskrivelsen noget mere flatterende.

- Jeg har mødt ham, og han er skarp, han er hårdfør, og jeg har kunnet konstatere, at han er – som man sagde det, dengang jeg spillede bold – en værdig modstander, fastslog Joe Biden efter Nato-topmødet i Bruxelles.

Men mener han så fortsat, at Vladimir Putin er en morder, ville en journalist gerne vide. Det spørgsmål blev dog mødt med et langt, noget forceret udenomsgrin og en længere tænkepause fra den amerikanske præsident.

- Jeg tror ikke, at det kommer til at betyde det helt store i forhold til det møde, vi nu skal til, tilføjede han.

Onsdagens møde med præsident Putin var det store tema under præsident Bidens pressekonference i Bruxelles. (Foto: Per Bang Thomsen)

Tror på samarbejde

Joe Bidens sammenkomst med den russiske præsident har allerede på forhånd vakt stor opsigt. Hvor forgængeren på præsidentposten, Donald Trump, havde høje tanker om Vladimir Putin, har Joe Biden anlagt en noget mere kritisk kurs.

Men præsidenten understregede dog også efter Nato-topmødet, at han "ikke ønsker nogle konflikter med Rusland". Og han tilføjede, at der er områder, hvor USA og Rusland sagtens kan samarbejde.

- Hvis han (Vladimir Putin, red.) altså vælger at gøre det, lød det præsident Biden.

Topmødet i Helsinki vakte opsigt, da præsident Trump lod til at undsige sine efterretningstjenester og godtage Putins melding om, at Rusland ikke havde forsøgt at blande sig i det amerikanske præsidentvalg. (Foto: GRIGORY DUKOR © Ritzau Scanpix)

- Men hvis han ikke gør det og bliver ved med at opføre sig, som han førhen har gjort, eksempelvis i forhold til cyberangreb, så kommer vi til at svare igen, sagde Joe Biden og tilføjede, at det ikke nødvendigvis handler om at opbygge tillid til Vladimir Putin, men derimod om at kunne blive enige om, hvor grænserne går.

En af dem er i forhold til Ukraine, hvor amerikanerne er klar til at forsvare landet mod russisk aggression, som man så det, da russerne annekterede halvøen Krim.

- Når man udarbejder traktater med sine modstandere, skriver man ikke: 'Jeg stoler på dig'. Man skriver derimod, at 'det her er, hvad jeg forventer af dig'. Og hvis man bryder aftalen, gælder den ikke længere. Jeg håber, at præsident Putin indser, at han kan have en interesse i at ændre verdens opfattelse af ham – og at han vil indlade sig på at opføre sig på en måde, som man vurderer, er en mere passende opførsel for et statsoverhoved, lød opsangen fra præsident Biden.

Ringeste niveau

Det er ikke mange dage siden, at Vladimir Putin gav et interview til den amerikanske tv-station NBC som optakt til topmødet. Her betegnede han Donald Trump som både "en farverig" og "ekstraordinær person".

- Du kan synes om ham eller ej. Men han kom ikke fra USA's etablerede system og havde ikke tidligere haft med toppolitik at gøre, sagde den russiske præsident.

Joe Biden, derimod, blev betegnet som en karrierepolitiker, som han dog godt kan forestille sig et samarbejde med. Men:

- Vi har et bilateralt forhold, som er forværret til det ringeste niveau i årevis, sagde præsident Putin.

Joe Biden har siden sidste uge været på rundtur i Europa. Udover Nato-topmødet har han deltaget i G7-topmødet i England, og i morgen skal han mødes med Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og rådsformand Charles Michel i Bruxelles.

Ifølge det amerikanske medie NPR forventes de to præsidenter at skulle diskutere Ruslands fremfærd over for Ukraine, hackerangreb og forgiftningen og fængslingen af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj under topmødet på onsdag.

FacebookTwitter