Tema Terrorangreb i Spanien

Føreren af varevognen på Ramblaen stak bilist ihjel og stjal bilen

Med de nye oplysninger om gerningsmandens færden er dødstallet efter de to angreb i Spanien opjusteret til 15.

Den person, der kørte gennem menneskemængden i Barcelona, stak af fra varevognen og har efterfulgende stukket en mand i en bil ned. (Foto: JOSEP LAGO © Scanpix)

Den mand, der i torsdags kørte en hvid varevogn gennem den populære hovedgade La Rambla i Barcelona, var ikke færdig med at slå ihjel, da han forlod køretøjet.

Efter at have pløjet sig igennem menneskemængden forlod han den hvide varevogn til fods, og efterfølgende stak han en mand ihjel for at stjæle hans bil og stikke af.

Det oplyser det catalonske politi ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Indtil videre har dødstallet efter de to angreb, der ramte første Barcelona og senere Cambrils i den spanske region Cambrils, ligget på 14 personer, hvoraf 13 personer blev dræbt på La Rambla.

Med de nye oplysninger fra politiet bliver dødstallet for angrebene nu opjusteret til 15.

Imam formodes dræbt

Cataloniens politi arbejder ud fra en teori om, at det var en terrorcelle med 12 medlemmer, der stod bag angrebene. Størstedelen af dem er blevet dræbt eller anholdt.

En enkelt person - den 22-årige Younes Abouyaaquob - bliver dog stadig jagtet af politiet, der ikke kan afvise, at han er flygtet ud af Spanien.

Den 22-årige Younes Abouyaqoub mistænkes for at være den, der kørte en hvid varevogn ned ad Ramblaen. Han er stadig på fri fod. (Foto: CATALONIAN POLICE MOSSOS D'ESQAD © Scanpix)

Ifølge de catalanske myndigheder mistænkes den 22-årige for at være den, der kørte varevognen ned ad Ramblaen.

Younes Abouyaaquob er efterlyst i Frankrig og i det øvrige EU.

Derudover er en imam fra den lille spanske by Ripoll, hvor mindst syv af de mistænkte er vokset op, kommet i politiets søgelys i efterspillet på terrorangrebene.

Men også imamen ser ud til at være sat ud af spillet, idet chefen for catalansk politi oplyser, at politiet har 'solide beviser' for, at han er blevet dræbt.

Ifølge den spanske avis El País er imamen under mistanke for at have rekrutteret og radikaliseret gruppen af unge, der stod bag angrebene.

Lang tids planlægning

Catalonsk politi formoder, at det var terrorcellens hensigt at begå et andet - og et større - slags angreb, end de to angreb, hvor biler kørte fodgængere ned.

Natten til torsdag skete der nemlig en gaseksplosion i et hus i den lille by Alcanar 200 kilometer syd for Barcelona. Hvad der først lignede en tilfældig eksplosion i et tilfældigt hus, har senere vakt opsigt hos politiet.

Politiet har foretaget flere kontrollerede eksplosioner i Alcanar. (Foto: Heino Kalis © Scanpix)

Efter eksplosionen er der identificeret to døde personer i huset, der er styrtet sammen. Derudover er fundet adskillige flasker butangas, som politiet mener, skulle have været brugt til et angreb.

Politiet arbejder derfor ud fra en teori om, at Alcanar igennem længere tid har dannet rammen om en terrorcelles planlægning af de to dødelige angreb.

Men noget må være gået galt for terroristerne i huset, og derfor måtte de ty til angreb med biler frem for gas, har den catalanske politiinspektør Josep Lluìs Trapero tidligere oplyst.