Først en sexskandale: Formand for udviklingsorganisation fængslet for korruption

Den tidligere finansminister er blevet fængslet for indkøb af busser i Guatemala.

Bestyrelsesformanden er blevet anholdt på et tidspunkt, hvor Oxfam er i vælten på grund af medarbejdere, der har købt sex, mens de var udsendt i Haiti. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Juan Alberto Fuentes, bestyrelsesformand for den britiske udviklingsorganisation Oxfam International, er blevet fængslet i forbindelse med en korruptionssag i Guatemala.

Det oplyser Guatemalas statsanklager til til nyhedsbureauet Reuters.

Bestyrelsesformanden, der er tidligere finansminister i Guatemala, er en af 10 personer, der er blevet anholdt i en politiaktion i forbindelse med en sag om indkøb af 3.150 busser, mens han var minister.

Men kun 455 af busserne nåede rent faktisk frem til landets offentlige transportssystem, og revisorer har efterfølgende anklaget regeringen for, at der manglede tilsyn med, hvad der blev af de 223 millioner kroner, der var givet i tilskud til busserne.

I 2015 blev Juan Alberto Fuentes udnævnt som bestyrelsesformand for Oxfam International, der arbejder for at sikre menneskerettigheder og bekæmpe fattigdom på verdensplan.

Udnævnelsen kom som led i, at Oxfam indførte flere ændringer, der skulle sikre, at organisationen blev en mere global, dynamisk og indflydelsesrig sammenslutning.

Men det er ikke Oxfams indflydelse i forhold til organisationens kerneværdier, der har trukket overskrifter på det seneste. Anholdelsen af bestyrelsesformanden kommer tværtimod på et kritisk tidspunkt for organisationen, hvor flere million-donerer har truet med at trække støtten.

Medarbejdere købte ulovligt sex efter naturkatastrofe

Det er sket, efter at avisen The Times i sidste uge har afdækket, at flere af organisationens hjælpearbejdere har købt sig til sex med prostituerede i Haiti, hvor prostitution er ulovligt.

Medarbejderne var udsendt for at hjælpe med genopbygningen af landet efter et jordskælv i 2010, der kostede hundredtusinder af mennesker livet og gjort flere end en million mennesker hjemløse.

Som en del af sagen er det kommet frem, at Oxfams ledelse kendte til de ansattes køb af sex i det katastroferamte land, men valgte at tilbageholde oplysningerne fra myndighederne i Haiti.

Og det er langt fra noget, der bliver set let på i Haiti. Landets ambassadør i Storbritannien krævede i går, at Oxfam udleverer navnene på de syv ansatte, så de kan blive retsforfulgt internationalt.

I dag har Haitis præsident, Jovenel Moise, fordømt organisationen og de ansattes handlinger.

- Der er ikke noget mere forstemmende og uærligt end et seksuelt rovdyr, der bruger sin position i humanitært hjælpearbejde under en naturkatastrofe til at udnytte desperate mennesker, mens de er allermest sårbare, skriver han på Twitter.

Sexskandalen har kostet syv ansatte – inklusiv organisationens landechef i Haiti – jobbet, og i går trak Oxfams vicedirektør sig fra sin stilling efter afsløringerne.

Facebook
Twitter