Første amerikanske delstat har stemt 'nej' til at fjerne retten til fri abort

Resultatet er en vigtigt sejr for tilhængere af fri abort, siger juridisk skribent.

Jublen var stor hos aborttilhængere, da det stod klart, at det blev et nej til at ændre retten til abort i Kansas' forfatning (Photo by DAVE KAUP / AFP). (Foto: DAVE KAUP © Ritzau Scanpix)

Borgerne i den amerikanske delstat Kansas vil ikke fjerne den højesteretssikrede ret til fri abort.

Det blev slået fast ved en folkeafstemning tidlig onsdag morgen dansk tid, hvor 58,9 procent stemte nej, og 41,9 stemte ja, skriver USA's public service-medie NPR.

Det er første gang, at retten til fri abort er til afstemning i befolkningen, siden den amerikanske højesterets i juni omstødte Roe vs. Wade-afgørelsen fra 1973.

Med den kontroversielle afgørelse fra i år er det blevet muligt at gøre aborter ulovlige på delstatsniveau.

Afgørelsen bliver set som et win for abortforkæmpere, blandt andet fordi den kan bruges i den fortsatte kamp for fri abort, men også for Demokraterne, der støtter fri abort, siger Nina Emilie Bechmann, der er juridisk skribent hos netmediet Kongressen.

- Det er en meget vigtig sejr for tilhængere af den frie abort og for demokraterne generelt. Tilhængere af fri abort har samlet en masse opmærksomhed omkring vigtigheden af afstemningerne og brugt meget energi på at udbrede budskabet, siger hun.

Forskelle på tværs af delstater

Retten til fri abort er blevet et endnu mere omstridt politisk slagsmål, lige siden USA's højesteret omstødte afgørelsen Roe vs. Wade.

Umiddelbart efter afgøreIsen i juni har 13 delstater gjort abort forbudt eller stærkt begrænset. Det er sket uden en foregående folkeafstemning, men ved at gøre brug af såkaldte trigger laws.

Fire andre stater lægger - ligesom Kansas - op til en folkeafstemning, inden abortloven bliver ændret. Det er både i demokratiske og republikanske stater.

Forskellene på staternes tilgange betyder, at mulighederne for abort i de amerikanske stater bliver endnu mere skæve, end de hidtil har været.

- Der kommer til at være kæmpestor forskel på, hvordan retten til abort ser ud, og hvor mange uger man må være henne, før man ikke har lov til at få en abort længere, siger Nina Emilie Bechmann.

I den forbindelse er Kansas en vigtig geografisk brik, fordi mange stater omkring Kansas allerede har gjort abort ulovlig.

- Kansas er blevet et område, hvor mange kvinder fra omkringliggende stater rejser til for at få en abort, siger hun.

Grafik: Morten Fogde Christensen.

Afgørelsen kan ændres igen

Egentlig er det ikke som sådan muligheden for abort, Kansas befolkning har taget stilling til.

Afstemningen skulle afgøre, om Kansas' forfatning skulle ændres, så det ikke længere er delstatens højesteret, men derimod politikere, der bestemmer over abortområdet.

Onsdagens resultater betyder, at abortspørgsmålet stadig ligger hos højesteretten, der, som det er lige nu, går ind for fri abort.

Men derfor er abortrettighederne alligevel ikke evigt sikret i Kansas, understreger Nina Emilie Bechmann.

- De er bedre sikret end før, men der er ikke nogen tvivl om, at abortmodstandere vil blive ved med at bruge forskellige våben i kampen for at gøre abort ulovlig i alle stater.

For eksempel kunne der blive stablet en ny folkeafstemning på benene.

En anden mulighed er ifølge Nina Emilie Bechmann, at sammensætningen af delstatens højesteret bliver ændret, så der kommer til at sidde flere konservative dommere.

ROE VS. WADE

  • Højesteretsdommen i sagen Roe v. Wade fra 1973 har fået navn efter en kvinde, der gik under pseudonymet Jane Roe. Hun lagde i 1969 sag an mod staten Texas' abortlovgivning efter en påstået voldtægt. Justitsministeren, der dengang førte sagen for Texas, hed Henry Wade.

  • Kvinden, der i virkeligheden hed Norma McCorvey, tabte sagen og var tvunget til at føde barnet. Hun gik dog videre med sagen til USA's højesteret, som med stemmerne 7 mod 2 afgjorde, at retten til abort var sikret under friheden til et personligt valg i familiespørgsmål i den 14. tilføjelse til den amerikanske forfatning.

  • I de efterfølgende årtier har Højesteret opretholdt Roe v. Wade, der har dannet præcedens, men retten har løbende truffet afgørelser, der samlet set har begrænset adgang til abort i USA siden den skelsættende dom i 1973.