Første billeder af fremmede planeter

På billederne er det kun fire små prikker - men forskerne er enige om, at det er de første billeder af planeter i et fremmed solsystem.

Nasa har lavet denne tegning af, hvordan der sandsynligvis ser ud i Fomalhaut-solsystemet. I forgrunden ses planeten. (© EPA / NASA)

I de sidste 13 år har astronomerne vidst, at der eksisterede planeter, der kredsede rundt om stjerner i fremmede solsystemer.

De har fundet over 300 planeter på baggrund af beregninger af tyngdekraft, bevægelser og lys omkring stjerner - men uden at have billeder, der kunne bevise det.

Indtil nu.

Astronomer tyder prikker

For efter otte års bestræbelser er det lykkedes hele to hold af amerikanske astronomer at tage billeder af fire planeter.

De tre af dem er blevet opdaget af et hold forskere fra Lawrence Livermore National Lab ved hjælp af teleskoper på landjorden, mens den fjerde er blevet indfanget af rumteleskopet Hubble, der kredser om Jorden.

På billederne er der fire hvide prikker, som ikke ville give mening for et utrænet øje. Men nogle af verdens mest erfarne astronomer har tydet billederne og er overbeviste om, at prikkerne er fire planeter.

Solsystem kan være beboet

Ingen af planeterne er beboelige eller ligner Jorden på nogen måde. Men de indikerer, at der kan være flere, beboelige planeter i solsystemet.

- Det er kun et spørgsmål om tid, før vi opdager en prik, der er blå og ligner Jorden, siger astronom Bruce Macintosh, der leder holdet af forskere på Lawrence Livermore National Lab.

Begge holds opdagelser blev offentliggjort i denne uges udgave af det videnskabelige tidsskrift Science.

872 år om et Jord-år

Astronomen Paul Kalas står bag forskerholdet, der har fanget den ene af planeterne med Hubble-teleskopet.

Planeten kredser om stjernen Fomalhaut og har fået navnet Fomalhaut b.

Paul Kalas mener, at planeten vejer tre gange så meget som vores solsystems største planet, Jupiter. Den kredser omkring Fomalhaut i en afstand, der svarer til fire gange afstanden mellem Neptun og vores sol.

Det betyder, at et år på Fomalhaut b (den tid, det tager for planeten at kredse hele vejen rundt om stjernen) er 872 Jord-år.

Planeten befinder sig 25 lysår eller 148 tusind milliarder kilometer væk, hvilket nærmest er en nabo set med astronomernes øjne.

Unge planeter

Fomalhaut b er omkring 200 millioner år gammel, en sand baby i sammenligning med planeterne i vores solsystem, der er mere end fire milliarder år gamle.

Den unge alder er vigtig for astronomerne, fordi de nu kan studere, hvordan Jorden og de andre planeter i vores solsystem så ud i deres barndom.

De tre andre planeter blev spottet af Bruce Macintosh og hans hold allerede i 2007, men planeterne befinder sig endnu længere ude i rummet end den, der blev opdaget af Hubble, og derfor gik der lang tid med at bevise, at der var tale om planeter.

- Jeg har beskæftiget mig med det her i otte år, og pludselig dukker der tre op på én gang, siger Macintosh.

Nasa har lavet denne tegning af, hvordan der sandsynligvis ser ud i solsystemet. I forgrunden ses planeten, mens Fomalhaut lyser i baggrunden. (© EPA / NASA)
Facebook
Twitter