For første gang i over 200 år: Japans kejser abdicerer

I dag markerer slutningen på en æra i Japan. Kejser Akihito træder tilbage efter 30 år på tronen.

I dag er en historisk dag i Japan i ordets sande forstand.

For første gang i mere end 200 år abdicerer en kejser, og det bliver i den grad markeret i det asiatiske land.

Tilskuere er samlet i blandt andet Tokyo for at følge den historiske handling, mens japanerne markerer begivenheden med 10 helligdage.

Tidligere i dag indledte kejseren abdiceringsritualet, da han besøgte et shinto-tempel og annoncerede sin tilbagetrædelse til guderne.

Ved en privat ceremoni for kort tid siden i kejserpaladset i Tokyo annoncerede Akihito så det samme til medlemmerne af Japans royale familie samt regeringstoppen efter 30 år på tronen.

Her takkede han folket og bad for fred. Herefter blev imperiets tre hellige skatte, bestående af et sværd, en ædelsten og et spejl båret ud af lokalet.

I morgen vil de blive overrakt til den nye kejser, og en ny æra og kalender vil tage deres begyndelse, når sønnen kronprins Naruhito overtager den såkaldte krysantemum-trone.

Populær figur

Kejseren har ikke nogen politisk magt i Japan, men fungerer som et nationalt symbol.

Den afgående kejser Akihito har markeret sig ved at knytte sig til personer, der har lidt under katastrofer eller sygdomme, hvilket har givet ham stor popularitet, skriver BBC.

  • Ved et ritual i morges skulle kejseren fortælle guderne om sin beslutning. (Foto: IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY HANDOU © Scanpix)
  • Mange japanere har trodset regnen for at følge begivenheden uden for kejserpaladset i Tokyo. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © Scanpix)
  • Den store dag bliver fulgt tæt i landet, hvor der er afsat 10 fridage til at markere kejser-skiftet. (Foto: Toshifumi Kitamura © Scanpix)
1 / 3

Selvom kejser Akihito var den 125. i rækken, var han den første, som giftede sig med en almindelig borger som kronprins i 1959.

Han skilte sig også ud ved at besøge flere nabolande i Asien, som har lidt under Japans tidligere ekspansionsdrømme.

Den 85-årige kejser har helt ekstraordinært fået lov af den japanske regering til at abdicerere, fordi han har følt sig fysisk svag efter to hjerteoperationer i de senere år.

Facebook
Twitter