For første gang nogensinde: Kvinde føder rask barn efter at være kureret for ebola

Historien om lille Sylvana er et lyspunkt i Congos ebola-epidemi, som har krævet 377 liv siden august.

Ebola-epidemien har kostet mindst 377 mennesker livet. (Foto: GORAN TOMASEVIC © Scanpix)

DR Congo kunne i denne uge fejre det første kendte tilfælde, hvor både en mor og hendes nyfødte overlever ebola-smitte.

I dag syv dage gamle Sylvana blev født 6. januar i byen Beni i det nordøstlige Congo, hvor indsatsen mod den værste ebola-epidemi i landets historie har været særligt udfordret af uroligheder og kampe.

Sylvanas mor blev indlagt højgravid og smittet med ebola i december. Men eksperimentel behandling virkede på hende. Hun blev erklæret rask og udskrevet, og er siden blevet fulgt af byens ebola-behandlingscenter.

For en uge siden fødte hun så Sylvana på 3,7 kilo, som blev testet negativ for den frygtede sygdom, ifølge et tweet fra DR Congos sundhedsmyndigheder, som har vedlagt et billede af moren med sin nyfødte (tryk på datoen for at se det).

To andre blodprøver, som er blevet taget i løbet af ugen, var også negative.

Giver håb til mødre

Den usædvanlige succeshistorie giver håb til kvinder i Congo, siger Læger uden Grænsers gynækolog Séverine Caluwaerts.

Hun var del af det hold, som behandlede barnet Nubia i Guinea i Vestafrika i 2015.

Nubia er den eneste anden baby, som har overleveret at blive født af en mor med ebola. Hendes mor døde desværre under fødslen.

- Før var budskabet, at babyen altid ville få ebola. Nu kan vi sige, at vi har haft tilfælde, hvor den nyfødte overlevede og er sund og rask, siger Séverine Caluwaerts til The Guardian.

Trods optimismen bliver lille Sylvana dog stadig fulgt grundigt. Ebolas inkubationstid - tiden, der går fra smitte til at sygdommen kan konstateres - er 21 dage.

Og i et andet nyligt tilfælde, hvor en nyfødt indledningsvis testede negativ, dukkede sygdommen op seks dage senere. Den lille overlevede ikke.

Børn og gravide dør oftere af ebola

Congos verserende ebola-epidemi har varet siden august, og er den værste i landets historie og den næstværste i verden nogensinde. 377 mennesker er døde, og mindst 577 har været smittet hidtil.

Det er dog også lykkes at kurere flere hundrede mennesker ved hjælp af nye eksperimentelle behandlinger, som Congos sundhedsministerium har godkendt forsøg med i den desperate situation.

Indtil de eksperimentelle behandlinger begyndte at dukke op, kunne læger ikke gøre meget andet end at sikre væske nok og behandle tilstødende sygdomme, i håbet om at kroppen selv ville bekæmpe ebola-smitten.

Det sker i omkring 50 procent af tilfældene. Men for smittede børn, som der ifølge UNICEF er bekymrende mange af i denne epidemi, er overlevelsesraten væsentligt lavere.

Kun 17 procent af børn under et år overlever, Ifølge The Guardian. Også gravide kvinder har typisk lave chancer for at overleve smitte.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter