For første gang nogensinde: Tidligere ansat i den syriske efterretningstjeneste dømt for at hjælpe regimet med at begå tortur

Den dømte blev anholdt efter at flere af hans tidligere ofre genkendte ham på gaden.

Den nu dømte Eyad al-Gharib i midten kort tid inden dommen blev afsagt i retten. (Foto: pool © Scanpix)

En tidligere ansat i den syriske efterretningstjeneste er blevet idømt fire-et-halvt års fængsel for at hjælpe det syriske regime med at begå forbrydelser mod menneskeheden.

Den dømte er den 44-årige syrer Eyad al-Gharib. I 2011 tog han mindst 30 regeringskritiske demonstranter til fange og sendte dem til et hemmeligt fængsel i nærheden af hovedstaden Damaskus i det borgerkrigshærgede Syrien. Her blev demonstranterne udsat for tortur.

Retssagen, der begyndte i april 2020, fandt sted i den tyske by Koblenz.

Det er første gang nogensinde, at en tidligere ansat i den syriske efterretningstjeneste er dømt for at hjælpe regimet med at begå forbrydelser mod menneskeheden.

  • Øjeblikket, hvor dommer Anne Kerber (til venstre) afsiger dommen på fire-et-halvt års fængsel. Anklagerne ville gerne have idømt Eyad al-Gharib fem-et-halvt års fængsel. (Foto: THOMAS LOHNES © Scanpix)
  • Foran retssalen stod Sedra Alshehabi. Hun havde medbragt et skilt med et billede af sin far med teksten: "Første skridt. Men min far og 130.000 er stadig fængslet". (Foto: THOMAS LOHNES © Scanpix)
  • Også den syriske menneskerettighedsadvokat Anwar al-Bunni var mødt op. Han var også offer og var en af dem, der genkendte sin gerningsmand i Tyskland. (Foto: THOMAS LOHNES © Scanpix)
1 / 3

Blev genkendt af tidligere ofre

Ifølge Eyad al-Gharib selv afhoppede han kort tid efter forbrydelsen for at kæmpe mod regeringen, inden han flygtede fra Syrien i 2013.

Efter at have været i både Tyrkiet og Grækenland kom han til Tyskland i 2018. Her blev han arresteret i 2019 - og det samme gjorde en anden tidligere officer i det hemmelige syriske politi, Anwar R., som var en af al-Gharibs overordnede. Også han er anklaget for menneskeretsforbrydelser.

Begge mænd blev ifølge det tyske medie Deutsche Welle og britiske BBC genkendt af flere af deres tidligere ofre, som var ankommet til Tyskland som flygtninge.

Og dagens retssag med al-Gharib og dennes dom er historisk. Sådan lyder det fra DR's Mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund:

- Han er ikke dømt for på eget initiativ at begå de her overgreb. Han er dømt for at være en del af et system af tortur og fangemishandling - dét er ikke sket før.

Han forklarer desuden, at der forinden var tvivl om, hvorvidt man overhovedet kunne løfte sådan en sag i Europa.

- Man kan ikke bare lige rejse til Syrien og afhøre folk der. Men det er lykkedes at dømme ham i denne her sag, blandt andet fordi han har indrømmet flere af de ting, han var anklaget for.

Selvom forbrydelserne skete i Syrien, fastslog den tyske føderale domstol i januar, at udenlandske soldater og embedsfolk, der har begået krigsforbrydelser såsom tortur, kan retsforfølges i Tyskland.

Eyad al-Gharib holdt sit hoved skjult for mediernes linser. Ifølge BBC var han en blandt mange agenter, der arbejde for det syriske regime med at indfange demonstranter. (Foto: Thomas Frey © Scanpix)

Håber dommen sætter et eksempel

Høringerne i sagen mod de to mænd har været undervejs i ti måneder. Her har adskillige syriske mænd og kvinder fortalt om den mishandling, de to mænd var medvirkende til.

Forsvarerne i sagen argumenterede for frifindelse af al-Gharib - blandt andet med begrundelsen om, at han ville blive dræbt dengang, hvis ikke han fulgte ordrer, og at han havde samarbejdet med de tyske myndigheder om at finde beviser mod Anwar R.

Flere menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International håber, at retssagen og dommen i dag vil sætte et eksempel for fremtiden.

- Dommen sender et klart til signal til den syriske regering om, at de ansvarlige for de forfærdelige brud på menneskerettighederne vil blive retsforfulgt, skriver Amnesty i en pressemeddelelse.

Ifølge Michael S. Lund er der faktisk lignende sager på vej flere steder i Europa, blandt andet i Tyskland og Frankrig. Men sagen kan også få betydning på længere sigt.

- Lige nu har det lange udsigter, men hvis der en dag kommer et større retsopgør om konflikten i Syrien, kan denne her slags sager bruges. For nu har man en domstols ord for, at der er foregået systematisk tortur, siger han.

Retssagen mod Anwar R. ventes at fortsætte indtil oktober. Han er anklaget for at have overvåget mindst 4.000 tilfælde af tortur, 58 mord og voldtægter og seksuelt misbrug.

Opdateret med citater fra DR's Mellemøstkorrespondent Michael. S. Lund.

Rettelse: Tidligere fremgik en fejlagtigt oversat billedtekst ved billedet af Sedra Alshehabi. Den er nu rettet, så der står:"Første skridt. Men min far og 130.000 er stadig fængslet".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk