På Stockholms Centralstation står Christoffer Löfquist og venter på toget mod Malmø.
Billetten ligger inde under huden i hans hånd.
- På chippen i min hånd er mit loyalitetsnummer registreret, forklarer han og trykker højre pegefinger ned mod huden på venstre hånd.
Hvis man kigger godt efter, kan man se mikrochippen dukke op under huden i området mellem tommeltot og pegefinger.
Den ligner mest af alt et riskorn og synker ind i hånden igen, når han giver slip på huden.
- Der er tusind, der har registreret sig til at bruge chipbillet, og så er der omkring 200 personer, der bruger chipbilletten regelmæssigt, fortæller Christoffer Löfquist.
Ud over at være "chippet" er han også er udviklingschef i SJ Biz, der er de svenske statsbaners afdeling for virksomhedskunder.
Chippen som nøgle og visitkort
I Sverige er der i alt omkring 3000 personer, der har fået skudt et chip-implantat ind i hånden ved hjælp af en kanyle. Chippen ligger i en glasampul og rummer et ID-nummer, som den ved hjælp af radiobølger kan sende til en scanner.
- Jeg tror, du skal lægge den lidt tættere på... dér! siger Christoffer Löfquist til togføreren, der bruger en mobiltelefon til at scanne hans hånd.
- Mange tak, siger togføreren, da teksten "gyldig billet" dukker op på mobiltelefonens skærm.
Til daglig bruge Christoffer Löfquist også sin chip i hånden til at åbne døren til sit træningscenter med. Og så kan han aflevere sit visitkort elektronisk ved at række hånden frem.
- Jeg prøver lige at se, om jeg kan fange dit visitkort, siger jeg til ham og trykker mobiltelefonen ned mod hans hånd.
Det tager nogle sekunder for den at fange chippens radiosender med app'en TagWriter.
- Bip-bip, lyder det og SJ-chefens navn og titel lyser op på skærmen.
Nemmere end at tage mobilen frem
Man kan jo sagtens bruge sin mobiltelefon til at vise billet. Hvorfor skal man også kunne med en chip inde i hånden?
- Hvorfor skulle man ikke? Teknikken findes, og vores kunder vil gerne have det. Så vi synes, at det er sjovt at afprøve. Desuden er det nemmere end at hive mobiltelefonen frem. Det er et niveau enklere, siger udviklingschefen i SJ Biz.
Din hånd kan blive hacket
Chippen har ikke GPS, og den kan udelukkende aflevere de informationer, som man selv har givet den.
Men i takt med at flere store selskaber bruger chippen, kan det på sigt føre til mere overvågning, mener kritikere.
- Det er jeg ikke bekymret for. Chippen er så at sige død. Der findes ingen batterier i den. Så den gør ingenting så længe, at der ikke er en scanner tæt på, siger Christoffer Löfquist.
Er du bekymret for at nogen hacker din hånd?
- Jo, det sagtens ske. Men det er jo det samme som med et kreditkort. Det kan man også hacke. Men vi må se, hvordan udviklingen bliver, siger Christoffer Löfquist, mens toget ruller videre mod Malmø.
SJ tester som den første transportvirksomhed i verden chipbilletten. Om et år tager statsbanerne stilling til, om de vil fortsætte med billetterne under huden.
Ikke ret brugbar i Danmark
I Danmark er der ganske få, der har fået indopereret en mikrochip i hånden, og der er heller ikke ret meget, du kan bruge til den til herhjemme.
Det fortæller teknologijournalist Anders Høeg Nissen, der selv er "chippet".
- Jeg fik den skudt ind i hånden, fordi jeg altid har været fascineret af teknologi og tanken om cyborgs, som er de her sammensmeltninger af mennesker og maskiner, siger han.
Han vil gerne lægge en dæmper på de svenske visioner for brugen af mikrochip.
- Den er i virkeligheden mere en tatovering indvendig end brugbar. Jeg synes, at man skal udvikle på den til folk, der har et reelt behov.
Det kan for eksempel være, hvis man er diabetiker og har behov for at overvåge sit blodsukkerniveau kontinuerligt.
- Selv bruger jeg ikke chippen til noget som helst. Jeg vil måske købe en digital lås, som jeg kan åbne med min hånd. Men for mig har det mere symbolsk følelsesmæssig betydning end den har reel funktionsbetydning, siger journalist Anders Høeg Nissen.