For lidt over en måned siden rejste den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, rundt i Europa for at sikre den fortsatte militære støtte til kampen mod Rusland.
Da han nåede til Storbritannien overrakte han parlamentets formand en hjelm fra det ukrainske luftvåben og gik på talerstolen:
- Vi har vores frihed. Giv os vinger til at beskytte den.
- Med simple og alligevel vigtige ord, så beder jeg jer og verden om kampfly til Ukraine, vinger til frihed, sagde Zelenskyj.
Lige siden vestlige lande besluttede at donere moderne Leopard-kampvogne, så har den ukrainske regering indstillet det diplomatiske sigtekorn på kampflyene.
Nu har Polen som det første Nato-land annonceret, at man vil sende fire MiG-29 kampfly til Ukraine i de kommende dage.
- De er i deres sidste driftsår, men er i god stand, siger den polske præsident, Andrzej Duda, ifølge nyhedsbureauet, AP.
Han sagde, at det polske luftvåben vil erstatte de donerede kampfly med nye sydkoreanske og amerikanske kampfly.
Ukraine har samme model
Ukraine har allerede MiG-29-kampfly, selvom det er uklart, hvor mange der er tilbage. Derfor forventes det også, at ukrainerne kan bruge flyene med det samme.
Kort før nyheden om den polske donation lagde det ukrainske luftvåben en video ud, hvor de demonstrerer, at de kan håndtere flyene.
Polen vil desuden levere flere kampfly senere, når de er blevet serviceret. Det er usikkert, hvor mange fly, der yderligere vil blive leveret, men ifølge AP er der tale om mellem 11 og 19.
Dermed er der ikke tale om et stort antal kampfly, men Polen gik også forrest, da Nato-landene skulle blive enige om leverancerne af kampvogne, da landet som de første gav Leopard-2 kampvogne til Ukraine i sidste måned. En lang række lande sluttede sig efterfølgende til.
I videoen herunder kan du se den polske præsident annoncere donationen af kampflyene.
Mindre moderne end F-16
MiG-29-kampflyet blev først taget i brug af det sovjetiske luftvåben i midten af 80'erne.
- Det er at sammenligne med F-16, men ikke helt så moderne, fordi de ikke har fået lige så mange opdateringer undervejs, siger Karsten Marrup til DR. Han er major og chef for Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet.
Embedsfolk har tidligere anslået, at Ukraine har brug for op mod 200 kampfly for at matche det russiske luftvåben, som anslås at være fem eller seks gange større. Det skriver BBC.
- De kan bruge det til luftforsvar. De står stadig over for en modstander, som har et meget kapabelt luftvåben, siger Karsten Marrup.
- Derfor har de brug for nærmest alt det luftforsvar, de kan få fat i. Der er kampfly en del af ligningen. Ukrainerne kan også bruge det til at lave angreb med, siger han.
Stor signalværdi
Signalværdien i den polske støtte til Ukraine er også vigtig, mener senioranalytiker hos Tænketanken Europa, Jacob Kaarsbo.
- Det er et vigtigt signal. Det er første gang, at et Nato-land leverer kampfly. På den måde er det nyt, og det er en opskalering af den støtte, som ukrainerne får, siger han til Ritzau.
Ukraine har ikke lagt skjul på, at de helst vil have fingre i de amerikanske F-16 kampfly.
- Forskellen på MiG-29 og F16-fly er, at det vil tage tid at indfase F-16. Det er min vurdering, at det er derfor, man starter med MiG-29-jagerfly, som ukrainerne umiddelbart kan tage i brug, siger Jacob Kaarsbo til Ritzau.
Storbritannien træner for tiden ukrainske piloter i 'Nato-standard'-fly, skriver BBC, men er ikke umiddelbart klar til at levere flyene til Ukraine på nuværende tidspunkt. USA har også tidligere afvist at sende kampfly til Ukraine.
Det ukrainske parlamentsmedlem, Inna Sovsun, lægger ikke skjul på, at hun håber, at andre lande vil følge trop.
- Vi venter på, at andre lande, der har MiG-29, såvel som dem der har F-16, F/A-18 eller Eurofighter tilslutter sig det her initiativ. Tabuet er brudt, skriver hun.
Ukraines præsident, Zelenskyj, har tildligere opfordret sine allierede til at bryde det, han kalder "luftfarts-tabuet."
Danmark overvejer løbende
På et kort pressemøde i Aalborg udtalte Statsminister, Mette Frederiksen (S), sig i dag om Danmarks holdning til at levere kampfly.
- Jagerfly har længe været et ønske fra Ukraines side. Det er noget, vi diskuterer i kredsen af allierede lande, sagde hun.
- Vi overvejer løbende, hvad der er de rigtige donationer at give. Vi er i fuld gang med kampvogne og artilleri. Vi overvejer flere forskellige elementer, lød det fra Mette Frederiksen.
Slovakiet har tidligere opfordret sine allierede til at sende kampfly til Ukraine, sagt at landet selv er klar til at sende sine gamle kampfly som en del af en international koalition.
Imens glæder det ukrainske parlamentsmedlem Kira Rudik sig over den polske donation.
- Det er et godt signal til alle om, at kampfly til Ukraine ikke er noget usagt eller surrealistisk, at det er noget, der kan ske, at det eneste, som det kræver, er den politiske vilje til at få det til at ske, siger hun til BBC.