Første russiske styrker sat ind i Kasakhstan

Den kasakhiske præsident har bedt om hjælp til at få inddæmmet urolighederne, der har kostet adskillige demonstranter livet.

Skal man tro Kasakhstans præsident, forsvarer landet sig lige nu mod terroristgrupper orkestreret og trænet af kræfter udefra.

De seneste dages massive og voldelige protester har derfor fået Kassym-Sjomart Tokajev til at bede om hjælp til at håndtere de vrede demonstranter, der siden weekenden er gået på gaden i protest mod regimet.

Og det er ikke længe, landets præsident har ventet, før bønnerne blev hørt.

For på en video lagt ud af det russiske forsvarsministerium her til morgen ses en håndfuld mænd klædt i mørkegrønne dragter løbe ombord på et militærfly, der efterfølgende letter: De første russiske militære styrker er med andre ord sat ind Kasakhstan.

Videoer på sociale medier viser også, hvad der angiveligt er mobilisering af styrker fra Belarus.

Der er meldinger om flere dræbte i landets største by Almaty (Foto: ABDUAZIZ MADYAROV © AFP or licensors)

Den hjælpende hånd til politiet og de militære styrker i Kasakhstan kommer som nævnt efter udtrykt ønske fra landets præsident.

De massive protester mod regeringen begyndte i weekenden og havde blandt andet sit udspring i vrede og frustration over de stigende brændstof-priser, men er siden vokset til generel utilfredshed med styret.

Men ifølge Tokajev er protesterne altså initieret af “terroristgrupper" med hjælp udefra.

Over de seneste dage er demonstrationerne eskaleret og har ført til voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi, der ifølge flere russiske nyhedsbureauer bekræfter, at mindst et dusin demonstranter allerede er blevet dræbt i nat under forsøg på at storme politiets administrative bygninger.

Videoer fra gaderne i Almaty viser bygninger, der står i brand, demonstranter, der smadrer butikker og vinduer, og der høres tydelige høje brag og skud.

Der har de seneste dage også været stormløb mod nogle af regeringsbygningerne, heriblandt borgmesterkontoret i Almaty.

De voldsomme demonstrationer har blandt andet fået landets nationalbank til at lukke ned, ligesom internet- og mobilforbindelser i det meste af landet er lukket eller stærkt ustabile.

Her kan du se nogle af videoerne, der viser urolighederne i Kasakhstan:

Ifølge kasakhisk stats-tv er mindst tolv medlemmer af sikkerhedsstyrkerne blevet dræbt og flere hundrede såret under optøjerne i landets største by Almaty, og der er officielle meldinger om over tusind sårede, hvoraf næsten 400 er blevet indlagt.

Præsident Tokajev henvendte sig i går til den regionale sikkerhedsalliance CSTO, der udover Rusland og Kasakhstan består af Armenien, Belarus, Kirgisistan og Tajikistan, for igen at få kontrol over situationen i landet.

Den kollektive sikkerhedspagt har bekræftet ønsket fra Kasakhstans præsident og skriver, at den har besluttet at sende “fredsbevarende styrker til Kasakhstan i en begrænset periode for at stabilisere og normalisere situationen i landet”.

Sikkerhedsalliancen betragter situationen som en “invasion af grupper trænet uden for landet”.

Regering og tidligere præsident fyret

I et forsøg på at inddæmme urolighederne meddelte præsident Tokajev i går, at regeringen ville gå af, ligesom han valgte at sende sin forgænger, Nursultan Nazarbajev, på porten og fratog ham en magtfuld sikkerhedspolitisk post.

  • Vrede demonstranter i Kasakhstans største by, Almaty, har blandt andet stormet borgmesterens kontor. (Foto: - © AFP or licensors)
  • Præsident Kassym-Sjomart Tokajev har anmodet om forstærkninger, og både Rusland og Belarus har allerede militære styrker på vej. (Foto: Christof Stache © AFP or licensors)
  • Adskillige bygninger og biler er blevet sat i brand under de seneste dages protester. (Foto: PAVEL MIKHEYEV)
  • Præsident Tokajev har advaret om, at der vil blive slået hårdt ned på demonstranter, men det har ikke stoppet tusinder i at gå på gaden. (Foto: ABDUAZIZ MADYAROV © AFP or licensors)
  • TOPSHOT - Protesters take part in a rally over a hike in energy prices in Almaty on January 5, 2022. - Kazakhstan on January 5, 2022 declared a nationwide state of emergency after protests over a fuel price hike erupted into clashes and saw demonstrators storm government buildings. (Photo by Abduaziz MADYAROV / AFP) (Foto: ABDUAZIZ MADYAROV © AFP or licensors)
  • En udbrændt bil ses her foran borgmesterkontoret i Almaty, hvor der bor omkring to millioner. (Foto: PAVEL MIKHEYEV)
1 / 6

Men intet af det ser ud til at have tilfredsstillet de mange demonstranter, der i videoer blandt andet kan ses i færd med at vælte en stor bronzestatue af den tidligere præsident.

Der er nu indført undtagelsestilstand frem til den 19. januar i hele landet.

USA og FN opfordrede i går myndighederne i Kasakhstan til at beherske sig i håndteringen af protesterne.

- Vi fordømmer de voldelige handlinger og ødelæggelserne og opfordrer til at både myndigheder og demonstranter behersker sig. Vi opfordrer alle kasakhere til at respektere og forsvare de konstitutionelle institutioner, menneskerettighederne og de frie medier, ligesom vi opfordrer til at genoprette internetforbindelsen, lød det i går fra Ned Price, der er talsmand for USA' udenrigsministerium.

De voldsomme uroligheder har ifølge nyhedsbureauet Reuters fået flyselskaber som Lufthansa og Aeroflot til at aflyse alle eller flere af deres afgange til Kasakhstan.

FacebookTwitter