Første sommerlejr efter Utøya-massakren

I år holder Arbejderpartiets Ungdom i Norge sommerlejr for første gang siden terrorangrebet for to år siden.

Her på Utøya har AUF'erne holdt sommerlejr siden 1970'erne. Sidste år var det første år, det ikke skete. Men i 2015 tager AUF'erne øen tilbage, som de siger.

Onsdag om en uge drager op mod 1000 unge nordmænd for første gang siden terrorangrebet på Utøya for to år siden, på sommerlejr. Det sker, når Arbejderpartiets ungdomsparti AUF åbner dørene for fem dages politiske debatmøder, fodboldturneringer og sociale aktiviteter.

Men lejren kommer ikke til at foregå på øen Utøya, hvor terroristen Anders Behring Breivik skød og dræbte 69 mennesker den 22. juli 2011.

AUFs sommerlejr har ellers fundet sted på den lille hjerteformede ø i Tyrifjorden cirka 35 kilometer uden for Oslo hver eneste sommer. Men massakren sidder stadig i flere hundrede AUF'eres bevidsthed, og derfor har AUFs ledelse valgt at bygge Utøya helt om, inden sommerlejren igen skal foregå der.

- Byggeriet er ikke færdigt endnu, og derfor kan vi ikke holde lejr derude i år. Det kommer vi tidligst til i 2015, siger formand for AUF, Eskil Pedersen til dr.dk og fortæller, at han glæder sig til lejren.

- Først og fremmest bliver det hyggeligt, men vi vil selvfølgelig have 22. juli 2011 i tankerne, siger han og tilføjer, at AUF ikke vil holde nogen mindehøjtidelighed eller andet for at mindes de dræbte på lejren.

- Det venter vi med til toårsdagen, siger han.

Ville tage Utøya tilbage

Mange af de AUF'ere, der var med i 2011, skal også med i år, fortæller en af AUF'erne, Andrine Johansen på 18, der glæder sig til lejren.

- Det går egentlig godt nu, og det bliver dejligt at komme tilbage, selv om det selvfølgelig også samtidig bliver svært, siger hun til dr.dk.

Kort efter terrorangrebet gik Eskil Pedersen og statsminister Jens Stoltenberg ud og sagde, at AUF "ville tage Utøya tilbage." Der skulle igen være sommerlejr på den lille klippeø.

De første mange måneder sagde ingen dem imod, men under retssagen i foråret 2012 lød der kritiske røster:

Formand for AUF, Eskil Pedersen. (Foto: Cecilie Kallestrup © DR)

- Man leger ikke på en grav, sagde en mor, der havde mistet sin datter.

- Det ville være vanskeligt at holde en lejr derude igen, fordi der er knyttet så meget til symbolet Utøya, og jeg tror det vil være vanskeligt for en ny generation af AUF'ere at skulle overnatte i telt derude nu, sagde AUF'er Bjørn Ihler til dr.dk sidste sommer.

Ville ikke med til Utøya

Beslutningen om at holde lejren på Gulsrud Leirsted er bedre, end hvis det skulle have været på Utøya, mener Andrine Johansen.

- Det er en vældig god beslutning. Det ville være svært at tage tilbage til Utøya, fordi man har mistet så mange der.

Hvordan har du det med, hvis lejren i fremtiden skal foregå på Utøya?

Formand for AUF, Eskil Pedersen. (Foto: Louise Damløv © DR)

- Jeg håber, at det kommer til at ske, men jeg er lidt usikker på, om jeg så vil med, siger hun.

Ifølge Eskil Pedersen kommer det til at ske i 2015, hvor AUF'erne igen skal overnatte i telt, tale politik og spille fodbold på Utøya.

- Jeg forstår godt, at det er svært for nogen, og det har vi stor respekt for, at det er et personligt valg, om man vi tilbage eller ej. Men samtidig mener vi, at Utøya ikke må blive øde og forladt på grund af øens historie, siger Eskil Pedersen.

AUF er vokset markant

Sommerlejren skal foregå fra den 3. juli til den 8. juli, og op mod 1000 AUF'ere har tilmeldt sig indtil videre, oplyser AUF til DR Nyheder.

AUF er vokset fra omkring 9000 medlemmer i 2011 inden Utøya-tragedien til nu at have flere end 13.000 medlemmer.

Formand for AUF, Eskil Pedersen. (Foto: Louise Damløv © DR)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk