Første thailandske fodbolddrenge reddet ud af grotte

Storstilet redningsaktion er i gang, og efter flere uger er det første hold af drenge reddet ud af grotten Tham Luang.

Thailandsk politi står klar ved Tham Luang-grotten, mens redningsarbejdere og dykkere forsøger at få de 12 drenge og deres fodboldtræner sikkert ud. (Foto: © Lillian Suwanrumpha, Scanpix)

Efter at have været fanget i 15 dage er de første to drenge fra fodboldholdet "Wild Boars" nu reddet ud af grotten Tham Luang, Mae Sai i Chiang Rai-provinsen i det nordlige Thailand.

- To af drengene er ude. De befinder sig netop nu på et felthospital tæt ved grotten, oplyser chefen for Chaing Rais sundhedsindsats, Tossathep Boonthong, som også er en del af redningsaktionen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Drengene bliver nu undersøgt af lægehold og skal formentlig senere flyttes til regionens største hospital, Chiangrai Prachanukroh, små 100 kilometer væk.

Ifølge Reuters er flere ambulancer set køre fra indgangen til grotten, ligesom en helikopter er set flyve fra stedet, men det er uvist, om hvem der er ombord.

Begyndte tidligt søndag morgen

Den storstilede redningsaktion begyndte tidligt søndag morgen omkring klokken fem dansk tid, hvor 13 udenlandske dykkere samt fem thailandske marinesoldater gik ind i det i alt ti kilometer lange hulesystem.

Drengene, som sidder fanget flere kilometer dybt inde, skal nu ledes ud af de professionelle dykkere, og ifølge avisen The Bangkok Post er de 12 drenge og deres træner blevet inddelt i fire grupper.

Fire drenge i den første gruppe, og i de efterfølgende grupper er der tre drenge i hver. Drengenes fodboldtræner, den 25-årige Ekkapol Chantawong, er angiveligt med i den sidste gruppe.

Leder af redningsarbejdet, Narongsak Osattanakorn, har tidligere fortalt, at dykkere og lægestab arbejdet tæt sammen om at vurdere, hvem af drengene, der kan komme ud først.

De thailandske myndigheder har fremlagt en skitse af redningsplanen, hvor det fremgår, at hver af drengene vil være iført fuldt dykkerudstyr og have to professionelle dykker til at lede dem gennem den farefulde færd i grotten, hvor vandet er mudret, der er steder med stærk strøm og områder, hvor der er ganske iltfattigt.

Flere steder i grotten er beskrevet som ekstremt snævre passager, kun knap 60 centimeter brede.

En krig mod tid og vand

Pumper har i døgndrift fragtet mange millioner vand ud fra grotten og sænket vandstanden op mod 30 centimeter flere steder, hvilket giver optimale vilkår for redningsarbejdet.

Ifølge Narongsak Osattanakorn frygter man, at nye regnmængder risikerer at oversvømme hulen igen, inklusive den lille forhøjning, hvor drengene og deres træner befinder sig.

Guvernøren har ifølge den australske tv-station ABC derfor beskrevet redningsmissionen som en "krig mod både tid og vand", og at det er en kompliceret aktion, som vurderes kan vare flere dage.

Udenfor grotten har der været megen aktivitet, hvor drengenes familier og et over 1.000 personer stort redningsmandskab har arbejdet de seneste mange dage.

Drengene og deres træner gik ind i grotten 23. juni, men blev fanget da store regnmængder oversvømmede indgangen og tvang dem flere kilometer ind i det lange hulesystem.

Herunder kan du se et tværsnit af Tham Luang-grotten. Der er omtrent fire kilometer fra det sted, hvor de har siddet fanget, til friheden udenfor.

Der er omtrent fire kilometer fra det sted i grotten, hvor drengene og deres træner har siddet fanget, til friheden udenfor.