Første tyske by indfører brug af mundbind: Frivillige kan ikke følge med

I Jena skal alle borgere bære mundbind, når de handler og bruger offentlig transport.

De frivillige i 'Wir für Jena' har produceret 8.500 mundbind. (Foto: © Caroline Marie Vendelbo Sørensen)

Da Petra Wagner så, hvordan coronaudbruddet udviklede sig i først Kina og så i Italien, og hvor hurtigt der blev mangel på mundbind overalt, fik hun en god ide.

- Vi må hjælpe, tænkte jeg. Der er efterspørgsel på mundbind. Vi har kompetencerne og ressourcerne. Vi kan faktisk gøre noget.

Derfor gik hun og tre andre fra den lokale gruppe af frivillige for nogle uger siden i gang med at producere mundbind til dem, der havde allermest brug for det, nemlig byens sundheds- og plejepersonale, som ikke kan holde afstand i deres arbejde.

- Mennesker, der arbejder for os, dem, giver vi noget tilbage.

  • Den lille produktion af mundbind i Jena er Petra Wagners ide. (Foto: © Gregor Theus)
  • Sådan ser mundbindene ud. (Foto: © Caroline Marie Vendelbo Sørensen)
1 / 2

Tusindvis af mundbind

På ingen tid er stofbutikken Kabuff i centrum af den tyske by Jena blevet hovedkvarter for produktionen af mundbind. På få uger har de produceret 8.500 styks. Produktionen bliver understøttet af donationer og crowdfunding, så maskerne kan blive udleveret gratis.

Initiativtagerne har fået samlet et hold på 30 syersker, der sidder derhjemme og syer. De har hver fået tilsendt en prototype på et mundbind, som indehaveren af stofbutikken, Vanessa König, har lavet.

I videoen fortæller Vanessa König om designet af mundbindene.

Pligt til at bruge mundbind i Jena

Initiativet er blevet taget rigtig godt imod. Og nu er efterspørgslen blevet endnu større. I mandags blev Jena nemlig den første by i Tyskland, hvor alle borgere skal bære mundbind, når de handler og bruger offentlig transport.

- I næsten 50 procent af smittetilfældene kommer smitten fra personer, der ikke selv har symptomer. Og det er uomtvisteligt, at man ved at bære et mundbind mindsker risikoen ved dråbesmitte massivt. Derfor stod det klart for os, at det var næste skridt, siger borgmester for byudvikling i Jena Christian Gerlitz.

Østrig har indført et lignende tiltag mod smitten. Den tyske regering overvejer stadig et landsdækkende påbud. Og det er ikke første gang, at Jena er tidligt ude med tiltag sammenlignet med resten af Tyskland. Byen har fra starten af coronaepidemien været meget aktiv med en tidlig nedlukning af restauranter og et forbud mod at opholde sig i byens offentlige rum.

- I Jena har vi ikke stillet os tilfreds med kun at begrænse smittespredningen. I stedet ønsker vi at få inddæmmet smitten, siger borgmesteren for byudvikling.

Gang i gesjæften

Det nye påbud i Jena har sendt syerskerne på overarbejde. For mundbind er i forvejen en mangelvare, og de 8.500 mundbind, der er sat i produktion, er for længst lovet væk.

- Efterspørgslen er steget enormt, og den kan vi slet ikke efterkomme, fortæller Petra Wagner.

Derfor er de frivillige i butikken nu gået over til at indkøbe og sælge materialerne og vise Jenas borgere, hvordan de selv kan sy et.

- Vi har givet det et godt skub og fået skabt lidt stabilitet.

  • Det er indehaver af stofbutikken Kabuff, Vanessa König, der lægger lokaler til projektet. (Foto: © Caroline Marie Vendelbo Sørensen)
  • Fra butikken i centrum af Jena bliver mundbindene distribueret ud til sundheds- og plejepersonalet i byen. (Foto: © Caroline Marie Vendelbo Sørensen)
1 / 2