Fogh: Afghanistan får nu selv det fulde ansvar for sikkerheden i landet

Nato vil dog stadig støtte landet. Det kræver dog en underskrift fra afghanerne, som endnu ikke er på plads.

Natos beslutningstagere mødes i disse dage i Wales for at diskutere sikkerhedssituationen flere steder i verden.

Blandt andet Afghanistan har været på blokken, og her har stats- og regeringscheferne blandt andet diskuteret, hvad der skal ske i landet, når den internationale Isaf-styrke efter planen trækker sig ud i slutningen af i år.

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, fortalte i dag, at man fra det internationale samfunds side er klar til at give afghanerne ansvaret selv.

Mangler en underskrift

- 350.000 afghanske soldater og betjente vil få det fulde ansvar for sikkerheden i deres eget land, men vores engagement i landet vil fortsætte. Stabiliteten i Afghanistan betyder også sikkerhed for os, lød det fra Fogh på et pressemøde ved Nato-topmødet i Wales.

Nato vil altså fortsat støtte Afghanistan på flere områder, dels med træning af soldater og dels med penge til de afghanske styrker. Før det kan blive en realitet, kræver det dog, at afghanerne skriver under på den aftale, der skal få de juridiske rammer for missionen på plads.

- Uden en underskrift kan der ikke være nogen mission.

- Afghanerne fortjener et sikkert land

Anders Fogh håber dog, at den underskrift snart kommer i hus.

- Selv om vores militære planlæggere har udvist stor fleksibilitet i deres planlægning, så er der ikke meget tid. Og jo før, de juridiske rammer er på plads, jo bedre, siger han.

- Vi vil forsætte med at støtte det afghanske folk med deres opgave med at bygge et stabilt, demokratisk og forenet land. Det er hvad afghanerne fortjener og det er nøglen til stabilitet i området.

Regeringschefer fra hele verden deltager

Nato-topmødet i Wales fortsætter fredag.

Topmødet ledes af Anders Fogh Rasmussen og i alt 60 stats- og regeringschefer, 70 udenrigsministre og 70 forsvarsministre deltager.

Se hele pressemødet med Anders Fogh Rasmussen i videoen øverst i artiklen.