Fogh dybt bekymret over afghansk fangeløsladelse

At sætte fanger på fri fod er et stort tilbageskridt for den afghanske retsstat, mener Natos generalsekretær.

Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, er dybt bekymret over de afghanske myndigheder, der har løsladt en række fanger, er tilsyneladende har forbindelse til Taliban. (Foto: CARL COURT © Scanpix)

- Jeg er dybt bekymret over de afghanske myndigheders beslutning om at løslade fanger, som hævdes at være involveret i at dræbe og såre afghanske civile, afghanske sikkerhedsstyrker og soldater fra den internationale Isaf-styrke.

Sådan lyder det fra Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, i en pressemeddelelse som reaktion på, at den afghanske regering torsdag har løsladt 65 formodede medlemmer af Taliban-bevægelsen.

De er blevet løsladt fra Bagram-fængslet, som ligger udenfor Afghanistans hovedstad, Kabul.

- Beslutningen, som ser ud til at være blevet taget af politiske hensyn, og uden at fangerne har være stillet for en afghansk domstol, er et stort tilbageskridt for retssystemet i Afghanistan, skriver Anders Fogh Rasmussen.

- Myndighederne må sikre fangerne

Han understreger samtidig, at fangernes frisættelse udgør alvorlige sikkerhedsproblemer.

Løsladelsen er sket, selvom også USA har kritiseret den og advaret om, at fangerne udgør en sikkerhedstrussel.

- Jeg opfordrer de afghanske myndigheder til at gøre alt, hvad der står i deres magt for at sikre, at de løsladte fanger ikke udgør en videre trussel for borgerne i Afghanistan og de internationale styrker, skriver Fogh.

Den afghanske præsident, Hamid Karzai, har som forsvar kaldt Bagram-fængslet for en Taliban-fabrik og antydet, at nogle af fangerne er torteret til tilståelser for forbrydelser, de ikke har begået.

/ritzau/