Fogh næves som mulig EU-formand

Statsminister Anders Fogh Rasmussen nævnes igen som en mulig afløser for Romano Prodi. EU-Kommissionens valgperiode udløber i efteråret og på topmødet midt i juni skal EU-landene blive enige om, hvem der skal lede den nye Kommission. Den irske EU-formand har indledt sine sonderinger.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen nævnes igen som en mulig nyformand for EU-Kommissionen.

I denne uge indleder den irske premierminister Bertie Ahern enrundrejse til sine 24 kolleger i EU. Det er ikke bare den kommendeforfatningstraktat, han skal tale om.

Han skal også finde ud af, hvem landene kan samles om som nyformand. EU-Kommissionens valgperiode udløber i efteråret og påtopmødet midt i juni skal EU-landene blive enige om, hvem der skallede den nye Kommission.

Den østrigske netavis diepresse.com skriver, at opmærksomhedennu samler sig omkring den britiske udenrigskommissær Chris Patten,den irske præsident for Europa-Parlamentet Pat Cox, denportugisiske indenrigskommisær Antonio Vitorino, den belgiskeregeringschef Guy Verhofstadt, den tidligere finske statsministerPaavo Lipponen og den danske statsminister Anders FoghRasmussen.

Spillet om magten

Belgiens Guy Verhoftstadt har af flere været nævnt som favorit, mendet huer hverken Storbritannien eller Polen at få en modstander afIrak-krigen i formandsstolen.

Den britiske kommissær Chis Patten er kastet ind i spillet, menden franske præsident Jacques Chirac vil næppe anerkende enkommissær fra et land, der hverken er med i euroen eller iSchengen-samarbejdet.

De danske EU-forbehold nævnes ofte som en hindring for en danskkandidat til kommissærposten.

Den irske Pat Cox - der taler fransk - er muligvis meresandsynlig, mener diepresse. Han har Europa-Parlamentets opbakning.Kritikere mener, at han er en politisk letvægter.

Facebook
Twitter