Fogh om Natos ’historiske krise’: Tre ting kan afspore fejringen i London

Den tidligere generalsekretær frygter, at præsident Putin vil udnytte striden i Nato til at teste alliancen.

Anders Fogh Rasmussen (V) var selv generalsekretær for Nato fra 2009 til 2014. Nu advarer han om krisen i forsvarsalliancen. (Foto: ANDREAS GEBERT © Scanpix)

Anders Fogh Rasmussen pakker det ikke ind, når han skal beskrive Natos nuværende tilstand:

- Vi har aldrig nogensinde før i Natos historie oplevet så meget politiske splittelse, som vi ser nu.

Danmarks tidligere Venstre-statsminister ved om nogen, hvad han taler om. Fra 2009 til 2014 stod han nemlig i spidsen for den nordatlantiske forsvarsalliance, der i denne uge skal fejre sit 70-års jubilæum.

Og selvom den tidligere generalsekretær understreger, at 'den militære maskine stadigvæk kører stabilt og godt', og at det er positivt, at især europæerne er begyndt at investere flere penge i deres forsvar, så må man ikke undervurdere Natos problemer.

- Til syvende og sidst er det politikerne, der leder militæralliancen, og derfor er det selvfølgelig alvorligt - og det alvorligste vi har set i Natos historie – når lederne skændes, som de gør lige nu, siger Anders Fogh Rasmussen.

Tre ting kan afspore møde

Han peger på tre ting, der har skabt den nuværende krise for forsvarsalliancen, som Danmark har været en del af siden begyndelsen i 1949:

For det første har den amerikanske præsident, Donald Trump, rejst tvivl om selve hjørnestenen i Nato-samarbejdet, den såkaldte artikel 5. Det er musketéreden, der betyder, at et angreb på et medlemsland er et angreb på dem alle. Skulle Danmark en dag blive angrebet, vil vi få hjælp fra de 28 andre medlemslande.

Ifølge den amerikanske præsident bruger de andre medlemslande ikke nok penge på deres forsvar, og derfor har han flere gange kritiseret dem og sået tvivl om sit engagement i alliancen.

For det andet har den franske præsident, Emmanuel Macron, for nylig betegnet Natos sindstilstand som 'hjernedød'. Det har skabt en stor debat og intern kritik blandt medlemslandene.

Og for det tredje har der været stor intern modstand mod den militæroffensiv som Tyrkiet, som blev medlem i 1952, for nylig udførte i den nordlige del af Syrien.

Det betyder ifølge Anders Fogh Rasmussen, at det kommende jubilæumsmøde mellem stats- og regeringscheferne, der finder sted onsdag i en forstad til London, meget let kan blive afsporet, hvis et af de tre emner bliver taget op.

- Oven i det hele kommer usikkerheden om det britiske valg, der skal finde sted nogle få dage efter mødet, siger den tidligere generalsekretær og understreger, at det kan få alvorlige konsekvenser for Danmark og de andre medlemslande.

- Så snart der opstår tvivl om Natos styrke, kunne det jo friste svage sjæle som den russiske præsident Putin til at teste den ubeslutsomhed, der er i Nato. Derfor er det så farligt, når Nato-lederne viser sådan en uenighed, siger Anders Fogh Rasmussen.

Ifølge den nuværende generalsekretær, Jens Stoltenberg, kan Danmark godt fortsat stole på Nato:

Rusland er en modstander

Når det er sagt, tror han dog, at Nato har en fremtid.

- Der er faktisk mere brug for Nato nu end noget tidligere tidspunkt siden afslutningen på Den Kolde Krig. Det så vi jo med Ruslands angreb på Ukraine, hvor de illegalt tog Krim-halvøen og fortsat destabiliserer situationen i den østlige del af Ukraine. Det har skabt en fuldstændig ny sikkerhedssituation i Europa, siger han og pointerer, at Rusland er 'en strategisk modstander' af Nato – ikke en partner.

Derfor giver det ifølge Anders Fogh Rasmussen også 'anledning til bekymring', når den tyrkiske regering nu vælger at købe militærmateriel af russerne.

- Kernen i Nato er, at vores militærmateriel kan snakke sammen. Og Natos materiel kan ikke på nogen måde snakke sammen med det russiske. Derfor risikerer Tyrkiet at blive mere og mere marginaliseret i forsvarssamarbejdet i Nato.

Skal man så smide Tyrkiet ud?

- Nej. Vi skal tværtimod forstærke den kritiske dialog med Ankara. Hvis vi vender dem ryggen, risikerer vi, at de glider mere mod øst, og det vil være en historisk strategisk fejltagelse. Vi skal holde fast i dem, men også udtrykke vores bekymring over for dem og få dem helt og fuldt med i vores alliance.

Anders Fogh Rasmussen arbejdede sammen med blandt andre den britiske premierminister, David Cameron, og den amerikanske præsident, Barack Obama, da han var generalsekretær. Nu frygter han for stabiliteten. (Foto: ANDREW WINNING © Scanpix)