Fogh: Rusland ser os nu som en modstander

Ruslands rolle i Ukraine har skabt en dramatisk ændret sikkerhedssituation i Europa, mener Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen.

En modstander snarere end en partner.

Sådan beskriver Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, Ruslands syn på vesten.

- Siden afslutningen af den kolde krig har vi prøvet at bygge et partnerskab op med Rusland, men vi må nu konstatere, at Rusland betragter os ikke som en partner, men som en modstander.

Fogh leder Nato-topmødet torsdag og fredag, hvor alliancen skal forsøge at finde en løsning på det iskolde forhold til Rusland. Og det handler især om, at sikre et effektivt forsvar af Natos allierede i regionen, fortæller Fogh.

- Det vigtigste, som vi kan gøre her på topmødet, at forstærke det kollektive forsvar og sikre mere synligt Nato-tilstedeværelse i øst.

Tvivl om våbenhvile er klassisk russisk taktik

En sådan forstærkning bliver ikke gratis, fortæller Fogh, og derfor kræver det også, at Nato-landene er villige til at smide flere penge i kassen.

Samtidig fortæller han, at onsdagens modstridende meldinger om, hvorvidt der er indgået en våbenhvile mellem Ukraine og Rusland, er en del af Ruslands taktik.

- Så snart der er et vigtigt internationalt møde, så prøver russerne med forskellige tiltag at fremstille sig selv som moderate og imødekommende, mens de så med den anden hånd forsætter deres aggressive adfærd på landjorden, siger Anders Fogh.

- Rusland skal trække støtten til seperatister

Beskeden fra generalsekretæren til de russiske ledere i Kreml er dog klar.

- De skal trække deres tropper tilbage og væk fra den ukrainske grænse, og at de skal stoppe med at sende våben og soldater ind over grænsen til Ukraine, og at de skal stoppe støtten til de væbnede separatister og i stedet engagere sig i en konstruktiv politisk proces.

Se hele interviewet med Anders Fogh Rasmussen i videoen øverst i artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk