Fogh: Vi er nødt til at gribe militært ind i Irak

Situationen i Irak og Syrien er blevet så slem, at vi er nødt til at gribe ind militært, siger Anders Fogh Rasmussen.

Oprørsgruppen Islamisk Stat hærger i Irak og Syrien. Med ekstrem vold og hensynsløse metoder har de overtaget et område, der er omkring dobbelt så stort som Danmark.Nu er det gået så vidt, at det internationale samfund er nødt til at gribe ind militært. Det mener afgående generalsekretær for Nato, Anders Fogh Rasmussen.- Vi er nødt til at gribe militært ind nu for at stoppe disse terroristers fremmarch, siger han til DR Nyheder.

Kun USA er involveretIndtil videre har der ikke været nogen samlet militær indsats fra Nato-landene, og det er kun USA, der med bombetogter har involveret sig i konflikten. Danmark og en række andre Nato-lande bidrager med humanitær hjælp.Islamisk Stat har i særdeleshed vundet frem, efter de vestlige lande har trukket deres tropper ud af Irak. Alligevel mener Anders Fogh Rasmussen ikke, at vesten har et medansvar for den krise, der nu er opstået.- Vi i vesten har en tilbøjelig til at tro, at vi har skylden for alle problemer i verden, siger han.

Ikke vores skyldHan understreger, at krigen i Irak, der blev startet i hans tid som statsminister, fjernede diktatoren Saddam Hussein og sørgede for en ny regering.- Det gav irakerne muligheden for at skabe et bedre samfund, og det har de ikke taget imod, siger Anders Fogh Rasmussen.- Der er to grunde til at Islamisk Stat har vundet frem. Den ene er borgerkrigen i Syrien. Det har givet grobund for ekstremisme og har givet mulighed for, at IS har kunne vokse sig stor og flytte ind over grænsen til Irak.- Den anden grund er, at den irakiske regering har ført en forkert politik, en snæver sekterisk politik, der har holdt suni-muslimer og andre religiøse og etniske mindretal ude, siger han.Se hele interviewet med Anders Fogh Rasmussen i videoen øverst i artiklen.

Facebook
Twitter