Folk frygter amøbe i Louisianas drikkevand

Mange indbyggere i den amerikanske stat Louisiana tør hverken drikke vand eller gå i bad efter fireårigs død.

Mange indbyggere omkring byen St. Bernard i staten Louisiana tør ikke drikke vand fra hanen, efter at en fireårig dreng er død af en amøbe, der lever i varmt ferskvand. (© Colourbox)

Salget af vand på flasker er steget kraftigt, og mange folk tør ikke tage bad i dele af den amerikanske stat Louisiana, efter at en fireårig dreng er død af en amøbe i hjernen.

Den afdøde dreng fik angiveligt amøben Naegleria fowleri ind gennem næsen, da han besøgte et vandland i byen St. Bernard. Siden har myndighederne i området testet drikkevandet positivt for amøben, og det er nu det, der får Louisianas indbyggere til at gå i panik.

Myndighederne oplyser, at man ikke kan blive syg eller dø af at drikke amøben, da mavesyre eller en kogning af vandet kan dræbe den. Amøbens eneste vej ind i hjernen er via næsen, men alligevel får det ikke folk til at slappe af, skriver nyhedsbureauet AP.

Giver ikke engang vand til hunde

- Når det drejer sig om at gå i bad, kan man ikke undgå vandet, men jeg drikker det altså ikke. Og jeg giver det heller ikke til mine hunde, og jeg laver heller ikke mad i drikkevandet, siger en indbygger, Debbie Sciortino, ifølge AP.

Siden 1962 har der været 132 dokumenterede tilfælde som følge af amøben i USA - de fleste fatale. Siden 2011 har der været to yderligere eksempler på amøbe der inficerede mennesker i Louisiana - begge brugte vand til at skylle deres bihuler.

Amøben lever i varmt ferskvand og er muligvis kommet til staten med orkanen Katrinas hærgen i 2005. En infektion fra Naegleria fowleri er yderst sjælden, men de fleste der rammes dør inden for en uge, skriver CNN.

Hvert år udsættes millioner af mennesker for Naegleria fowleri-amøben, men kun en håndfuld af dem bliver syge af den. Sundhedseksperter ved ikke, hvorfor nogle mennesker udvikler Naegleria-infektion, mens andre ikke gør, skriver CNN.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk