Folk holder vejret i Gaza efter den blodigste dag i fire år

Det er uvist, om der kommer store demonstrationer i Gaza i dag.

I dag markerer palæstinenserne, at det er 70 år siden, at staten Israel blev oprettet. (Foto: Thomas coex © Scanpix)

Det er dagen derpå i Gaza-striben, efter at omkring 60 palæstinensere i går mistede livet i sammenstød med det israelske militær.

Det var den blodigste dag i det palæstinensiske område siden 2014.

Og lige nu er der en noget afventende stemning blandt indbyggerne i Gaza, fortæller Nikolaj Houmann Mortensen, der arbejder som freelancejournalist for Dagbladet Information, og som lige nu befinder sig i Gaza City.

- Dagen har indtil videre været meget påvirket af begravelser i hele landstriben. Og der er en meget afventende stemning i forhold til, om protesterne bliver lige så voldsomme, siger han og understreger, at der har været blandede meldinger om dagens demonstrationer.

- Der var en leder af den komité, der arrangerer protesterne, der sagde, at dagen i dag skulle være dedikeret til de døde og deres begravelser. Men de folk, jeg snakker med, siger, at det ikke kommer til at være op til lederskabet af protesterne at beslutte det, siger han.

- Spørgsmålet er, om folk er så vrede, at de vil blive ved med at protestere på samme måde i dag.

Hospitalet håber på rolig dag

De anti-israelske demonstrationer har stået på siden den 30. marts i år.

Palæstinenserne kræver blandt andet, at både de sidste overlevende fordrevne samt deres efterkommere skal have lov til at vende tilbage til de landområder, som blev givet til Israel i 1948.

Derudover er der en generel frustration over tingenes tilstand i Gaza-striben, hvor der blandt andet kun er strøm i fire timer om dagen, og hvor mange må overleve på den nødhjælp, som de får fra FN.

Planen har hidtil været, at de skulle kulminere i dag, hvor palæstinenserne markerer, at det er 70 år siden, at staten Israel blev oprettet.

Men på det centrale hospital i Gaza City, hvor Nikolaj Houmann Mortensen befinder sig, håber man ikke, at der kommer nye demonstrationer i dag.

- Jeg har lige talt med lederen af skadestuen, og han sagde, at det ville være en katastrofe, hvis der skulle komme lige så mange sårede ind, fordi han ikke har medicinsk udstyr til at behandle så mange, fortæller han.

Ingen betydning på lange bane

Spørgsmålet er også, hvad palæstinenserne vil få ud af at fortsætte demonstrationerne, understreger DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund, der befinder sig i Jerusalem.

Selvom flere lande har fordømt Israels ageren i går, så er det tvivlsomt, at demonstrationerne i Gaza-striben kommer til at rykke ved den nuværende situation, der har været fastkørt i mange år.

- Rent praktisk har palæstinenserne ikke fået meget ud af de seneste syv ugers protester. De har fået skabt fornyet, international opmærksomhed om de forfærdelige levevilkår, der er i Gaza-striben, siger Michal S. Lund og fortsætter:

- Men på den lange bane kommer det nok ikke til at ændre så meget for dem. Fredsforhandlingerne med Israel er for tiden døde, og den desperate stemning i området vil fortsætte.

Facebook
Twitter