Folk i Flensborg er hjemme i sikkerhed: 250 kilo bombe er fjernet fra byens sportsplads

Politiet måtte undervejs bruge tid på at overbevise et ægtepar om, at de skulle forlade deres hjem.

Sådan så den ud, den 78 år gamle, amerikanske bombe. (Foto: Bundespolizei Flensburg)

Når man taler om bomber i fodboldens verden, plejer det gerne at handle om en målfarlig angriber. Altså, en spiller, der 'bomber løs i feltet'.

I dag var det en anderledes sprængfarlig bombe, der var i fokus på en fodboldbane på Eckener Strasse i det nordlige Flensborg.

Lørdag formiddag evakuerede man derfor cirka 16.500 mennesker i området omkring findestedet, mens eksperter fra en bomberydningstjeneste desarmerede bomben, der er en 100 centimeter lang, amerikansk luftbombe.

Den vejede 250 kilo, hvoraf halvdelen var sprængstof.

(Foto: (Grafik) Signe Heiredal)
(Foto: (Grafik) Signe Heiredal)

De gik efter flådebyggerne

Til Flensborg Avis fortæller Mark Wernicke, der arbejder for ammunitionsrydningstjenesten, at mere end 500 bomber faldt over Flensburg den 19. maj 1943, hvorfor den formentlig stammer derfra.

Sammen med kollegaen Hans-Jörg Kinski var det Mark Wernickes opgave at afmontere bombens to detonatorer, så bomben kunne fragtes sikkert væk til destruktion et sted i Niedersachsen.

80 amerikanske B-17-bombemaskiner deltog i aktionen dengang i 1943, da målet var at ramme byens værft, som fabrikerede ubåde.

Det er første gang siden 1971, der er fundet bomber i Flensborg, men historiker og tidligere generalkonsul i Flensborg, Henrik Becker-Christensen, fortæller til DR Nyheder, at der jævnligt bliver fundet rester af bomber og anden ammunition rundt i tyske byer.

Det skyldes, at der under Anden Verdenskrig blev kastet over en million bomber rundt i landet.

Derfor skal man i dag altid undersøge et områdes undergrund, inden et anlægsarbejde går i gang, og det var netop sådan, man fandt bomben på stadion på Eckener Strasse, da man skulle i gang med at bygge en ny tribune i februar.

Den lå to og en halv meter under overfladen.

Bitte, aus dem Haus!

Udskadeliggørelsen af bomben var planlagt til klokken 14, men arbejdet blev forsinket, da politiet havde en smule besvær ved at få alle folk ud af området.

I en bolig på vejen Neustadt - Nystaden på dansk - nægtede et ægpepar at åbne døren for betjente fra Bundespolizei, som derfor måtte tvinge dem ud.

Samtidig havde nogle cyklister forvildet sig ind bag afspærringen.

Kort før klokken 17 var jobbet overstået og bomben sikret, og ved 18-tiden fik beboerne lov at vende hjem.

Nogle af dem havde opholdt sig i en nærliggende sportshal, hvor blandt andre overborgmester Simone Lange orienterede dem om begivenhederne. Andre brugte dagen på at besøge venner og familie.

Ifølge Flensborg Avis benyttede i alt 324 mennesker de forskellige muligheder for nødindkvartering.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk