Folkeafstemning: New Zealand bevarer sit nuværende flag

Et markant flertal i New Zealand siger nej til at fjerne britiske Union Jack fra landets nationale flag.

Det nye flag, som et flertal har forkastet. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Indbyggerne i New Zealand har med et overbevisende flertal valgt ikke at fjerne det britiske Union Jack fra det nationale flag. Det viser foreløbige resultater, som er offentliggjort af landets valgkommission torsdag.

56,6 procent har stemt for at bevare det nuværende flag, mens 43,2 procent ønsker den alternative fane med en sølvbregne, oplyser New Zealands valgkommission ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

Resultatet vil blive betragtet som et nederlag for premierminister John Key, som har været den største fortaler for ændringen. Han beskriver det nuværende flag som et kolonialt levn fra tiden med britisk styre. New Zealands nuværende flag stammer fra 1902.

Vicepremierminister Bill English siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at landets regering har gennemført en grundig demokratisk proces, som har givet newzealænderne mulighed for at foretage et valg i spørgsmålet.

- Jeg medgiver, at der vil være nogen, som er skuffet over resultatet, men flertallet i New Zealand har talt, og den beslutning skal vi alle anerkende, siger English i en erklæring.

Afstemningen, der er alene foregået per brev, begyndte 3. marts og sluttede torsdag klokken 19.00 lokal tid. Det foreløbige resultat blev offentliggjort 90 minutter senere.

Folkeafstemningen er kulminationen på en 18 måneder lang debat, som har kostet 26 millioner newzealandske dollar (132 millioner kroner). Det omfatter også en afstemning i december, da det foretrukne, alternative flag skulle vælges.

Omkring tre millioner stemmesedler er uddelt i landet i det sydlige Stillehav, der har 4,5 millioner indbyggere. 2,11 millioner newzealændere har stemt.

/ritzau/