(Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)

Folkekongres skudt i gang: 3.000 delegerede skal blåstemple Kinas politik

Den store politiske samling får blandt andet konsekvenser for Hongkong.

Årets vigtigste politiske begivenhed er i dag gået i gang i Kina.

I hovedstaden Beijing er omkring 3.000 delegerede nemlig samlet til den årlige Folkekongres.

Folkekongressen, der er det tætteste, Kina kommer på et parlament, mødes en gang om året i op til to uger. Her annoncerer man, hvad der er blevet besluttet bag lukkede døre.

Den skulle have fundet sted for 78 dage siden, men er blevet udskudt på grund af coronakrisen.

Ved årets kongres har der været lagt op til, at budskabet skulle være, at Kina er kommet over på den anden side af coronakrisen.

På førstedagen har en stor del af medieopmærksomheden dog været på forslaget til en ny sikkerhedslov, som bliver opfattet som et forsøg på at stramme grebet om Hongkong.

Forslaget møder blandt andet kritik fra USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, der kalder det et "katastrofalt forslag".

Udenrigsministeren opfordrer Beijing til at "overholde sine internationale forpligtelser" og "respektere Hongkongs høje grad af autonomi", beretter Reuters.

 • Årets Folkekongres bliver afholdt med over to måneders forsinkelse på grund af coronakrisen. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)
  1 / 8
 • Folkekongressen er den kinesiske udgave af et parlament, men medlemmernes indflydelse er meget mindre end i et demokrati. Alle de vigtige beslutninger træffes nemlig af kommunistpartiet bag lukkede døre. (Foto: Ng Han Guan © Scanpix)
  2 / 8
 • De delegerede markerede i dag ofrene for Covid-19 med et minuts stilhed. (Foto: LEO RAMIREZ © Scanpix)
  3 / 8
 • Den kinesiske præsident, Xi Jinping, blev mødt af klapsalver ved sin ankomst. Modsat de fleste delegerede bar han ikke mundbind. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)
  4 / 8
 • Mens de fleste delegerede er iklædt mørkt jakkesæt, er minoritetsdelegerede ofte iklædt traditionelle dragter. (Foto: LEO RAMIREZ © Scanpix)
  5 / 8
 • Minoritetsdelegerede fra alle dele af Kina deltager i Folkekongressen. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)
  6 / 8
 • Det kræver flere runder at sørge for, at de mange delegerede har te i kopperne. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)
  7 / 8
 • Ved årets Folkekongres er der ikke opstillet et årligt mål for Kinas bruttonationalprodukt. Det er første gang siden 1990. (Foto: Ng Han Guan / POOL © Scanpix)
  8 / 8

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter