Tema Krigen i Syrien

Folkeretsekspert om Aleppo: Bykrige giver store civile tab

Borgerkrigen i Syrien viser, hvor svært det er at skelne mellem militære og civile mål.

Indbyggere i det østlige Aleppo forsøger at komme i sikkerhed og slippe ud af byen. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Tusinder af mennesker i den syriske storby Aleppo søger igen dækning for bombardementer i deres sønderbombede huse.

Kamphandlingerne i Aleppo har fået USA's FN-ambassadør, Samantha Power, til at rette et usædvanlig hårdt angreb mod det syriske regime, Rusland og Iran.

Syriens regering og dens allierede Rusland er tidligere i konflikten blevet beskyldt for at begå regulære krigsforbrydelser mod de civile i Aleppo.

Forbudt at beskyde civile

Anders Henriksen, lektor i folkeret ved Københavns Universitet, fastslår, at man ikke må bruge direkte militær magt mod civile mål.

- Det er forbudt i krigens folkeret, siger han.

- Det, der i praksis ofte sker, er at der er en sammenblanding af militære og civile mål. Og det betyder, at de civile mål også kommer til at lide overlast, siger han.

Men selv om bombardementerne og beskydningerne i Aleppo har været meget voldsomme, mener Anders Henriksen ikke, at der er sat en ny standard for, hvad en regering som den i Syrien og dens allierede Rusland kan foretage sig over for en civilbefolkning:

- Der er desværre masser af historiske eksempler på, at en civilbefolkning - og specielt i en by - lider frygtelig overlast i sådan nogle kamphandlinger. Og det er især i borgerkrige, at det går voldsommest til. Jeg mener ikke, at vi skal meget længere tilbage end midten af 1990'erne i Europa på Balkan for at se tilsvarende forfærdelige kamphandlinger især i Bosnien, siger Anders Henriksen.

Bykrig farligst for civile

- Men folkeretten kræver, at de kæmpende parter skelner mellem militære mål - som må angribes - og civile mål, der aldrig må angribes. Og det er en klar krigsforbrydelse at rette dødelige angreb mod civile mål. Folkeretten forbyder ikke civile tab, men anerkender, at civile tab kan være en utilsigtet følge af kamphandlinger. Så skellet går altså ved det forsætlige. Man må aldrig udsætte civile mål for forsætlige angreb, siger Anders Henriksen.

Men det er svært helt at undgå, at civile bliver ramt, siger han:

- Det er svært, fordi det er en bykrig. Og al erfaring viser desværre, at bykrig foregår blandt civilbefolkningen. At kombattanter gemmer sig blandt civile. Og at militære mål gemmes blandt civile mål. Så i praksis må man indstille sig på, at bykrig også fører til voldsomme civile tab, siger Anders Henriksen.