Forbereder sig på brexit: Lille Danmark jagter nye allierede i EU

Danmark bør styrke samarbejdet med de andre nordiske lande efter brexit, mener flere danske politikere.

Liberal Alliances spidskandidat til EP-valget, Mette Bock, mener, at EU bør lære af det nordiske demokratisyn. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Danmark kommer til at miste en nær og gennemslagskraftig alliancepartner i EU, når Storbritannien på et tidspunkt forlader samarbejdet.

Derfor er der behov for, at Danmark styrker forholdet til de andre nordiske medlemslande, så vi ikke bliver tromlet ned ved forhandlingsbordet i Bruxelles.

Det var budskabet fra flere af de danske spidskandidater til europaparlamentsvalget, der i går var samlet til valgkampsdebat med kollegaer fra blandt andet Sverige og Finland.

- Vi får problemer, og derfor skal vi ud at finde nye venner, lød det fra europaparlamentariker Morten Løkkegaard, der er spidskandidat for Venstre.

- Hvis vi skal have en stemme i det nye kapitel, som EU skal til at åbne, så bliver de nordiske lande nødt til at arbejde tættere sammen, tilføjede Liberal Alliances spidskandidat, den nuværende kulturminister, Mette Bock.

Udvide Norden

Danmark og Storbritannien blev begge medlem af det fælleseuropæiske samarbejde i 1973, og danskerne har i mange tilfælde stået skulder ved skulder med briterne, blandt andet i forhold til spørgsmål om frihandel og reguleringen af arbejdsmarkedet.

Sidste år viste en undersøgelse fra tænketanken European Council on Foreign Relations, at Danmark allerede er det land i EU, som har færrest allierede. Og med briternes farvel kan Danmark gå hen og få det svært, når det drejer sig om at præge udviklingen i EU.

- Vi kommer til at mangle nogle af vores allerbedste venner, understregede Margrethe Auken fra SF.

Morten Løkkegaard er enig i, at Danmark i højere grad bør styrke forholdet til de andre nordiske lande. Men han understregede under debatten, at vi bør udvide vores opfattelse af Norden en smule.

- Venstre og regeringen har gjort meget for at samle os i en ny, nordeuropæisk alliance, som udover svenskere og finnere, består af estere, irere og hollændere, som er nogle af vores ligesindede, sagde Morten Løkkegaard.

- Hvis vi udvider kredsen til lande, vi deler kultur med, så kommer vi til at fylde noget mere.

Det var Nordisk Råd, der havde arrangeret debatten om EU. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Hvor er Norge?

Mette Bock understregede samtidig, at Danmark og resten af Norden har meget at byde på i EU.

- Vi skal turde stå på det fællesnordiske gods, som vi deler. Eksempelvis vores demokratisyn, sagde hun og pegede på, at distancen mellem borgerne og magthaverne er kortere i Norden end i eksempelvis Sydeuropa.

- Den samtale, vi har i Norden, bliver vi nødt til at tage med til Bruxelles. Ellers vil EU begynde at falde fra hinanden, og det vil være en katastrofe, lød det.

Margrethe Auken var enig i, at der er brug for et stærkere nordisk samarbejde i EU. Men hun understregede under debatten, at der er et land, der mangler i EU: Nemlig Norge.

- Man skal være nordmand for at synes, det er sexet at tage del i alt – bortset fra indflydelsen. Hvis vi fik nordmændene med, ville vi også få et bedre tværpolitisk samarbejde, så kom nu op på beatet, lød opsangen fra SF’s spidskandidat.

Det danske europaparlamentsvalg finder sted søndag den 26. maj. Mød spidskandidaterne her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk