Forbrugerrådet Tænk: Vi skal kunne nyde vores bananer uden dårlig samvittighed

Aldi og Lidl forhandler bananerne, men kun fra Rainforest Alliance certificerede plantager. Det er ikke godt nok, mener Tænk.

Bananer fra Ecuador bliver hver uge sprøjtet med pesticider, der er ulovlige i EU og Danmark.

Måden, der sprøjtes på, er også ulovlig i EU og Danmark - og meget sundhedsfarlig for lokalbefolkningen og bananarbejderne, som også bliver ramt af pesticiderne, der sprøjtes fra luften.

Arbejderne bliver syge, lokalbefolkningen har en alt for høj rate af kræftsygdomme, og alt for mange kvinder føder børn med deformiteter.

Tonsvis af de her bananer havner i Danmark - hovedsagligt i Aldi og Lidl.

Supermarkedskæderne Lidl og Aldi er de danske supermarkeder, der importere flest bananer fra Ecuador. Aldi og Lidl får kun bananer fra plantager, der er Rainforest Alliance-certificerede. Rainforest Alliance er et amerikansk bæredygtighedscertifikat med en grøn frø som logo. Det betyder dog ikke, at der ikke er pesticider fra fly og farlige arbejdsforhold også på de plantager.

Grøn frø-mærket er ikke anbefalet

Men den amerikanske certificeringsorganisation, Rainforrest Alliance, er ikke noget Forbrugerrådet Tænk anbefaler hverken til forbrugerne eller til supermarkedskæderne:

- Den grønne frø fra Rainforest Alliancer er ikke blandt de 16 mærker, som Forbrugerrådet Tænk har valgt at anbefale, siger Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver på miljøområdet hos Forbrugerrådet Tænk.

- Vi anbefaler derimod både fairtrade- og økologimærket, som man også kan finde på bananer.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk, så er der mærkninger, der har for slappe krav til, at man vil anbefale dem. Ifølge Vibeke Myrtue Jensen, så er Rainforest Alliance i den kategori.

  • Bananerne fra plantagerne i Eucuador bliver dyrket ved hjælp af sprøjtemidler, men er stadig certificeret med logoet fra Rainforest Alliance. (Foto: Jesper Nymark / Danwatch)
  • Bananerne fra plantagerne i Eucuador bliver dyrket ved hjælp af sprøjtemidler, men er stadig certificeret med logoet fra Rainforest Alliance. (Foto: Esteban Barrera © esteban@estebanbarrera.com)
  • Bananerne fra plantagerne i Eucuador bliver dyrket ved hjælp af sprøjtemidler, men er stadig certificeret med logoet fra Rainforest Alliance. (Foto: Esteban Barrera © esteban@estebanbarrera.com)
1 / 3

Der er også penge mellem Rainforest Alliance og de store globale bananselskaber i forbindelse med certificeringen af bananplantagerne - blandt andet i det Rainforest Alliance kalder The Participation Royalty/Agreement.

- Det gør det svært at være uafhængig, hvis man er afhængig af penge fra dem, man skal certificerere. Det er der et dilemma i, siger Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk.

Danwatch: Stor forskel på plantager

Ifølge Direktør i Danwatch Jesper Nymark, der har besøgt bananplantagerne i Ecuador, så er de Rainforest Alliance-certificerede plantager ikke meget anderledes fra de plantager, der ikke er certificerede.

-De helt klart værste forhold, så vi på en Rainforest Alliance-certificeret plantage, mens den plantage med de bedste forhold også var en Rainforest Alliance-plantage. De øvrige plantager lå så et sted midt imellem.

Rainforest Alliance skriver selv på sin hjemmeside

- Rainforest Alliance bananplantager skaber vejen til en bedre fremtid. Rainforest Alliance handler om bæredygtig produktion af eksempelvis bananer. Man vil eliminere de mest farlige kemikalier og monitorere dem, som de anvender.

Rainforest Alliance: Vi arbejder på at nedbringe pesticider

I en kommentar til P1 Orientering skriver Rainforest Alliance:

- At hjælpe smålandmænd med at sikre sig en tilstrækkelig indkomst er en grundsten i Rainforest Alliances virke. De fleste Rainforest Alliance certificerede plantager er små omkring 3 hektarer til alle afgrøder. Rainforest alliance sætter fokus på den enkelte gård og på hvordan afgrøderne bliver dyrket der. Ikke på hvordan afgrøden bliver solgt, hedder det. Og man fastholder, at certificereingen gør en forskel:

- Rainforest Alliance sætter fokus på at få landmændene til at ændre deres dyrkningsmetoder så de kan øge deres produktion, og forbedre kvaliteten, og nedbringe omkostningerne, og tilpasse sig klimaforandringer. Afgrøder fra Rainforest Alliance certificerede landbrug får ofte en højere pris grundet efterspørgslen. Brugen af pesticider på bananplantager et stort problem. Rainforest Alliance arbejder på at nedbringe brugen af pesticider, ved at forbyde de mest skadelige og indføre regler, der dels skal beskytte arbejderne dels miljøet, skriver Rainforest Alliance.

Ifølge Danwatch så er det dog kun en brøkdel af de allerfarligste pesticider, der er forbudt på Rainforest Alliance-certificerede plantager, som anvendes på Ecuadors øvrige bananplantager.

Rainforest Alliance tillader desuden sprøjtning med fly, selvom den metode er kontroversielt på grund af risiko for at skade mennesker og miljø og derfor forbudt i Danmark og EU.

Klinisk lektor for arbejds- og miljømedicin fra Syddansk Universitet Erik Jørs har set på listen over, hvad der er tilladt at bruge af pesticider under Rainforest Alliance, og han mener ikke, at Rainforest Alliance-certificeringen kan kaldes bæredygtig.

- Når Rainforest Alliances plantager fortsat bruger to af de mest giftige organophosphater og et reprotoksisk pesticid, mener jeg ikke, at man kan kalde deres produktion bæredygtig, siger Erik Jørs.

Mødre i landbyer i området med bananplagtager oplever, at børn bliver født med genfejl og skavanker. (Foto: Jesper Nymark / Danwatch)

Et af midlerne på listen er Cadusafos, et pesticid, som stadig er i brug på Rainforest Alliance-certificerede bananplantager.

- Det påvirker nerveledning mellem vores nerveceller med akutte symptomer på forgiftning: Hovedpine, svimmelhed, kvalme og opkast, diarre, væske i lungerne, udvidede pupiller, slagtilfælde eller bevidsthedstab, forklarer Erik Jørs.

Aldi vil ikke svigte bananproducenter

Ydermere er det sparsomt med kontrollen af plantagerne. Kun 3 ud af 168 Rainforest Alliance-certificerede bananplantager i Ecuador er reelt blevet tjekket for, om de lever op til de nyeste standarder. Og man kan ikke miste sin certificering, før man er blevet kontrolleret.

Hos supermarkedskæden Aldi mener man dog, at det vil være en fejltagelse at droppe bananer fra Rainforest Alliance-

-Vi tager naturligvis afstand fra, at anvende ulovlige pesticider eller ulovlige håndtering af pesticider. Derfor sælger vi udelukkende økologiske bananer eller bananer, der er Rainforest Alliance-certificeret. Med Rainforest Alliance-certificering sikrer vi, at en lang række pesticider ikke anvendes på bananerne, og vi sikrer en løbende proces, hvor yderligere pesticider udfases hurtigst muligt. Vi mener ikke, at vi kan løse problemet ved at købe bananerne et andet sted, og dermed svigte de mere end 200.000 mennesker i Ecuador, der lever af bananproduktionen. Vi mener, den rigtige løsning på problemet er, at støtte op om udfasningen af pesticiderne, skriver Aldi i en mail til P1 Orientering.

Fra Lidl Danmark har P1 orientering også modtaget en mail:

- Alle bananleverandører til Lidl Danmark er Rainforrest Alliance-certificeret. Vi samarbejder kun med certificerede leverandører som arbejder med de gældende standarder. Vi er altid i en proaktiv dialog med vores leverandører for at adressere de eventuelle udfordringer, som ikke opfylder de gældende standarder. Vi følger altid de nationale såvel som de europæiske love og regler ved anvendelse af pesticider. Det samme kræves af vores leverandører.

Tænk: Forbrugere vil handle med god samvittighed

Men ifølge Forbrugerrådet Tænk kan supermarkederne fraskrive sig ansvaret ved at henvise Rainforest Alliance-certifikatet:

- Supermarkederne har måske en højere forventning til, at de her bananer er produceret ansvarligt, men når det viser sig, at de ikke er, så er de simpelthen også nødt til at handle på det. Supermarkederne er nødt til selv at sætte nogle krav til deres underleverandører. At der er noget kontrol med det, så vi ikke ser, at medarbejderne bliver oversprøjtet med pesticider, og det går ud over børn. Det er bare ikke i orden, når vi som forbrugere skal handle i supermarkedet, siger Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver på miljøområdet.

For de miljømærker, der ikke har så hårde krav, er ifølge Forbrugerrådet Tænk en klar fordel for industrien.

- Når der ikke er høje krav til certificering, så er det en nem måde for dem, der skal sælge bananerne, industrien og supermarkederne, at brande sig på, at her har vi et produkt med en grøn frø, som er Rainforest Alliance-certificeret. For forbrugeren går automatisk ud fra, at så må det være godt, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Men logoet med den lille grønne frø fortæller i sig selv ikke noget om, hvilke krav der skal opfyldes, eller hvor grøn frøen er.

I 2016 lavede Forbrugerrådet Tænk en undersøgelse, om ansvarlighed, og den viste, at 97 procent af forbrugerne ønsker, at deres varer er ansvarligt produceret.

- Det er sund fornuft, at vi gerne vil nyde vores bananer uden dårlig samvittighed. Der skal ikke være medarbejdere, der er blevet syge undervejs, og der skal ikke være miljø, der er blevet ødelagt, siger Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk.

Og hun fortsætter:

- Når du som forbruger er i dit supermarked, så er det meget lidt tid du bruger på at kigge på en vare, og en mærkningsordning falder hurtigt i øjnene. Som forbruger vil vi godt have god samvittighed, når vi handler. Men det ender med at blive misvisende med den grønne frø fra Rainforest Alliance, når der flyver fly henover bananplantagerne og sprøjter ulovlige pesticider nedover medarbejdere og andet natur.. Det er jo ikke, hvad en grøn frø signalerer.

Facebook
Twitter