Fordømmelse af tyrkisk dom: Dansk journalist dømt for ’terror-propaganda’

Den danske journalist Sultan Coban er blevet idømt et år og tre måneders betinget fængsel i Tyrkiet. Journalister Uden Grænser fordømmer dommen.

Journalister uden Grænser kritiserer den tyrkiske dom. (Foto: Screenshot fra Deadline på DR2)

Den danske journalist Sultan Coban blev i dag idømt et år og tre måneders betinget fængsel for terror-propaganda ved en domstol i den tyrkiske by Konya.

Ifølge organisationen Journalister Uden Grænser blev hun dømt for at have delt et opslag om YPG-militsens kamp mod terrorgruppen Islamisk Stat i den syriske by Manbij.

- RSF (Journalister Uden Grænser, red.) fordømmer retten i Konyas dom over den danske journalist Sultan Coban for ’terrorist-propaganda’, skriver organisationen i et tweet om dommen og opfordrer Tyrkiet til at overholde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols standarder for ytringsfrihed.

Sultan Coban har i flere måneder haft udrejseforbud fra Tyrkiet på grund af retssagen. Det udrejseforbud ophævede retten dog i dag.

Den danske journalist har blandt andet leveret til DR.

- Mine opdateringer skal betragtes som journalistisk aktivitet. Jeg opdaterer for at informere og arkivere. Jeg spredte ikke propaganda, sagde Sultan Coban i retten ifølge et tweet fra tyrkiske Media and Law Studies Association, der repræsenterede hende i retten.

Coban har igennem flere år arbejdet som journalist i Tyrkiet for blandt andre TV2, DR, Kristeligt Dagblad og flere andre danske medier.

I en skriftlig kommentar til DR Nyheder skriver udenrigsminister, Jeppe Kofod: - Jeg kan ikke kommentere direkte på personsager. Men jeg vil gerne som en generel bemærkning understrege, at pressefrihed og ytringsfrihed er grundlæggende principper, som jeg og regeringen værner om og aktivt arbejder for i udenrigspolitikken. En fri presse er afgørende for ethvert velfungerende demokrati. Det står helt klart. Derfor bringer jeg også løbende de bekymringer jeg måtte have op i alle relevante sammenhænge.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra Sultan Coban om dommen.

Artiklen er opdateret klokken 20:50 med en skriftlig kommentar fra udenrigsminister Jeppe Kofod