Fordrageligt topmøde om Bolivias naturgas

Brasilien og Argentina anerkender Bolivias ret til at kontollere ressourcerne i undergrunden. Bolivia garanterer sine naboer, at de fortsat vil blive forsynet med naturgas.

Topmødet mellem præsidenterne for Bolivia, Brasilien og Argentina om nationaliseringen af Bolivias olie og naturgas sluttede med en fælles udtalelse, der respekterer Bolivias ret til at råde over sine ressourcer.

Samtidig garanterer Bolivias præsident, Evo Morales, at forsyningerne af naturgas til Brasilien og Argentina ikke er truet.

Forhandling om priser

Parterne er enige om, at det centrale spørgsmål om priserne for den bolivianske naturgas skal forhandles bilateralt i et ligeværdigt og rationelt klima, der gør løsninger muligt, hedder det i

erklæringen
.

Brasilien, der er den største aftager af Bolivias naturgas, og som har investeret milliarder i udvindingen gennem det statslige selskab Petrobras, reagerede nervøst på meddelelsen om nationaliseringen, der blev erklæret den 1. maj.

Men på en pressekonference efter det fem timer lange topmøde i Iguazu, sagde den brasilianske præsident, Lucio Inacio da Silva, at de nye priser skal diskuteres på den mest demokratisk mulige måde.

- Vi anerkender Bolivias og præsident Evo Morales' vanskelige situation. Vi anerkender Bolivias suverænitet over sine ressourcer, sagde Da Silva ifølge det bolivianske dagblad La Razon.

Også den venezuelanske præsident Hugo Chavez deltog i topmødet ved vandfaldene hvor Brasiliens, Argentinas og Paraguays grænser mødes.

Facebook
Twitter