Forfatter har mødt Mugabe: 'En intens, nådesløs og mesterlig taktiker'

Robert Mugabe er fortid, efter han i dag mødtes med Zimbabwes militære ledere.

Flere danskere har mødt 93-årige Robert Mugabe. Her den tidligere DR- journalist Jørgen Anton, som interviewer Mugabe dagen før, han vendte tilbage til Rhodesia og overtog magten.

I 37 år har 93-årige Robert Mugabe siddet på magten i det sydøstafrikanske land Zimbabwe. Men nu er det formentlig snart slut.

Siden i onsdags har han siddet i husarrest, og i dag blev han afsat som partileder af regeringspartiet Zanu-PF, efter han mødtes med landets militære ledere.

Men hvem er den frygtede og brutale mand set med danske øjne?

En af de danskere, som har mødt Robert Mugabe flere gange, er forfatter og Afrika-kender Peter Tygesen.

Han boede i Zimbabwe fra 1988-91 og var freelancekorrespondent. Dengang indkaldte Mugabe jævnligt journalister til pressekonferencer i State House.

På det tidspunkt havde han fået Zapu-partiet Joshua Nkomo knust og fået det indlejret i sit eget parti Zanu. Det, som senere skulle blive til Zanu-PF.

- Vi var ikke så mange, så vi var ret tæt på ham. De mange møder gav lejlighed til at betragte ham. Han var meget formel og høflig, og dengang var han stadig en slags darling.

- Han var en konge, der følte sig meget sikker i sin saddel. Meget afslappet og i kontrol, da var han på toppen, siger Peter Tygesen.

Først anerkendt - siden frygtet

Mugabe vandt i sin tid stor anerkendelse for sine visioner for uddannelse og sundhed. Da han overtog landet, var det med en god økonomi.

Dengang lå Zimbabwes bruttonationalprodukt per indbygger et pænt stykke over gennemsnittet i regionen - nu halter man langt bagefter.

Noget, der særligt slog Peter Tygesen ved Mugabe, var, at han havde tics, som gjorde, at han ikke kunne holde sine hænder i ro.

- Og det blev kun værre. I årene efter lagde jeg mærke til, hvordan hele hans krop kartede rundt. Nogle gange var han nødt til at lægge den ene hånd over den anden bare for at holde den stille.

Robert Mugabe står foran bygningerne, der husede Den Afrikanske National Kongres, og som blev bombet 19 maj 1986. (Foto: Alexander Joe © sCANPIX)

Siden hen mødte Peter Tygesen ham kun et par gange i større forsamlinger, hvor han ikke havde lejlighed til at hilse på ham. Her talte over for et grinende, men undertrykt publikum.

- Han er uden tvivl en god taler. Når han talte, slog han nogle gange over til det mest udbredte sprog i Zimbabwe, shona, og så kunne jeg ikke forstå det, men det var tydeligt, at han altid var vittig og charmerende. En populist, som bruger et meget simpelt sprog.

- Men man kunne også mærke, hvordan latteren i forsamlingerne ofte var angstfyldt.

Mugabe går nemlig ikke af vejen for at bruge brutale og korrupte metoder til at beholde magten. I flere år har folket i Zimbabwe ikke turde vise deres modstand af frygt for, hvad der kunne ske.

Peter Tygesen fortæller om en episode, hvor han, mens Mugabe taler, kigger bagud, og ser en mand, som sidder helt stille og er den eneste i forsamlingen, der ikke griner. Han var parlamentsmedlem og havde ansvar for minedriften og var begyndt at stille meget konfrontatoriske spørgsmål.

- Senere, tre uger efter, døde han i et biluheld. Alle mente, at det ikke var et uheld.

- Mugabe er en nådesløs, mesterlig taktiker, som altid evner at tænke to-tre træk længere frem end sine modstandere. Og så er han iskold, siger Peter Tygensen.

En lille mand i kontrol

På Facebook har den tidligere DR-journalist Jørgen Anton slået et billede op af ham selv, der sidder og interviewer Mugabe. Jørgen Anton boede i Rom fra 1972 til 1982, og var en del af en presseklub.

Dagen før Mugabe vendte tilbage til det daværende Rhodesia og overtog magten i 1980, skulle en af Jørgen Antons spanske venner interviewe Mugabe og spurgte, om Jørgen Anton kunne hjælpe ham, da han ikke selv talte engelsk.

- Mugabe var en meget lille og kontrolleret mand. Men det, jeg husker allerbedst var, at der under hele interviewet stod to af hans livvagter lige bag ved mig.

- De var så store som klædeskabe og bar kæmpestore våben. Det var enormt ubehageligt, siger Jørgen Anton.

Robert Mugabe mødte den cubanske præsident Fidel Castro under et besøg i Havana i Juni 1992. (Foto: Rafael Perez © sCANPIX)

Mugabe blev i begyndelsen opfattet som en helt af mange, og i 1980 blev han sammenlignet med Sydafrikas Nelson Mandela for sin kamp mod kolonimagten og de hvides magt.

Siden faldt stjernestatussen - ikke mindst på grund af den skrantende økonomi.

Begyndelsen på Zimbabwes økonomiske ruin fandt sted i 1990'erne, da regeringen indførte en lov, som gav Mugabe ret til at overtage jord fra deres hidtidige ejere..

Et guldur på hver arm

I 1987 var Uffe Ellemann-Jensen på officiel besøg i Zimbabwe som udenrigsminister. Her var han blevet inviterede op til State House for at møde Mugabe.

- Det var dengang, hvor Mugabe endnu var en, man havde en smule respekt for.

- Jeg husker tydeligst, at han havde et guldur på hver arm, og da jeg spurgte min departementschef, om han havde lagt mærke til det, så sagde han, at han kun havde lagt mærke til hans silkesokker.

Men det var ikke som at møde nogle af de andre ledere, synes Uffe Ellemann-Jensen.

- Han virkede ikke rar - sådan noget fornemmer du - han var ikke interesseret i at tale om det, som en europæer er interesseret i at tale om, når de kommer på besøg.

- Det er frygteligt, som han og hans folk har fået det rige og velstående land helt ned med nakken.

Inflationen i landet kom helt ud af kontrol, da Zimbabwes centralbank satte gang i seddelpressen for at afhjælpe krisen. I 2008 oplevede landet en inflation på 500 milliarder procent.

Og i dag er arbejdsløsheden i landet estimeret til at ligge på 90 procent.

En mand på vagt

Mugabe er intens mand.

Sådan lyder det fra Erik Fiil, som fra 1997 til 2001 var ambassadør i Zimbabwe. Han har mødt Mugabe omkring ti gange til officielle sammenkomster, middage, og når præsidenten inviterede til havefester nytårsaften.

Første gang, han mødte ham, var i 1997, hvor Erik Fiil skulle have overrakt sin akkreditiv. Her var problemerne for alvor begyndt i landet, og udsmidning af de hvide farmere var i gang, fortæller han.

Den store udrensning kom i 2000, da 4.000 hvide landmænd blev tvunget til at overdrage deres jord til staten.

- Det var meget formelt. Min kone og jeg skulle ind i et sideværelse, hvor Mugabe sad og ventede. Vi var de sidste, så Mugabe havde fået en del te på det tidspunkt. Vi talte med ham i 20-30 minutter. Og her virkede han egentlig som en uprætentiøs bedstefar type.

- Lige da vi gik fra værelset, henvender han sig til min kone og siger: ”Sikke en fin kjole i nationalfarver, du har på i dag”. Hun havde tilfældigvis en lilla kjole på, som ligner Jacaranda træerne i Zimbawe.

Robert Mugabe under en tale i 2014. (Foto: Jekesai Njikizana © Scanpix)

Men selv om han tilsyneladende kan virke nede på jorden, sammenlignet med andre ledere, er der ingen tvivl om, at han hele tiden er meget opmærksom på sine omgivelser, siger Erik Fiil.

- Når man møder ham, er han egentlig meget afslappet, men meget intens i sit blik og meget vagtsom. Han har let til en let bemærkning, men er hele tiden på vagt omkring, hvad der sker omkring ham.

- Det passer ikke helt sammen, men det viser det spektre, han besidder.

Erik Fiil sidder i disse dage og følger intens med i situationen i Zimbabwe.

- Jeg kan se, at han er faldet voldsom af på den. Men jeg glæder mig meget over, at man tilsyneladende undgår et blodbad. Jeg havde frygtet mange interne slagsmål.

I november fyrede Mugabe landets vicepræsident, Emmerson Mnangagwa. Han ser nu ud til at blive den nye leder af Zanu-PF.

Facebook
Twitter