Forhandlinger om våbenhvile under pres: Hårde kampe i Ukraine

Volden intensiveres i Ukraine, mens våbenhvileforhandlinger begynder i Minsk.

Lokale beboere i den østukrainske by, Kramatorsk passerer forbi resterne af en russisk Smerch-raket, flere af dem blev tirsdag sendt ind over byen og ramte også ned i den ukrainske regerings "anti-terror"-hovedkvarter, som ligger i byen. (Foto: © VLADIMIR VLADIMIROV, Scanpix)

Tirsdag blev en strategisk dårlig dag for den ukrainske regeringshær.

Tidligere på dagen blev ti personer ifølge Reuters dræbt i raketangreb mod byen Kramatorsk. Her blev regeringshærens hovedkvarter i det østlige Ukraine og et boligområde ramt.

Kramatorsk har tidligere været på separatisternes hænder, men returnerede til den ukrainske regeringshær efter en hård modoffensiv for omkring et halvt år siden. Siden er fronten flyttet sydpå.

Rækkevidde på 50 kilometer

Derfor fremhæver observatører i dag angrebet som opsigtsvækkende, fordi raketangrebet angiveligt stammer fra fronten - omkring 50 kilometer sydpå.

- Det vigtigste hovedkvarter i vores antiterroroperation blev ramt af en raket, siger Ukraines præsident, Petro Porosjenko, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ukraines udenrigsminister, Dmijtro Kuleba, skrev på Twitter, at raketterne er russiske, og at "Ukraine simpelthen ikke har dem".

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/565116859033600001

Han skriver desuden, at det var den russiske rakettype "smerch," der blev anvendt under angrebet, som havde til formål at fejre den 10. februar: dagen for russisk diplomati.

Ud over de omkring 10 dræbte er over 30 sårede herunder ukrainske soldater.

Kamp om knudepunkt

Tirsdag blev også dagen, hvor byen Debaltseve dannede kulisse for fortsatte kampe. Ifølge AFP har seperatister tirsdag omringet et strategisk vigtigt knudepunkt for jernbanenetværket.

En video på en antiukrainsk hjemmeside viser seperatister bevæge sig langs hovedvejen mod Debaltseve, hvor der ligger lig af ukrainske soldater i vejkanten.

 

- Debaltseve-boblen er sluttet tæt. Vi lader dem ikke komme ud. Der er ingen måde, de kan slippe ud, fortalte en overordnet for en rekognoseringsenhed til AFP. Han kalder sig Malysh, "den lille," og slog over for AFP fast, at han var russer og ikke ukrainer.

På AFP's spørgsmål om de verserende våbenhvileforhandlinger svarede han:

- Vi er absolut imod våbenhvile. De ville få tid til at regruppere. Vi har dem, sagde han.

Fredssnak starter onsdag

Tirsdag aften begynder forberedelserne til onsdagens forhandlinger om våbenhvile i den hviderussiske hovedstad, Minsk, hvor den tyske kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, mødes med Ukraines præsident og med den russiske præsident, Vladimir Putin. Håbet er at lave en demilitariseret zone og endnu en gang få soldaterne til at lægge våbnene.

Putin har imidlertid skabt usikkerhed om, hvorvidt mødet overhovedet bliver til noget, fordi der mangler enighed på "et antal områder," inden snakken kan gå i gang.

Tidligere på ugen vedtog EU's udenrigsministre nye sanktioner mod Rusland, som aktiveres på mandag, hvis der ikke sker fremskridt i forhandlingerne om våbenhvile onsdag.

Forholdet mellem Rusland og Ukraine fik samtidig i et skub i den forkerte retning tirsdag, da en russisk domstol forlængede varetægtsfængslingen af den ukrainske pilot, Nadezhda Savchenko, som er anklaget for at bidrage med koordinaterne til placeringen af to russiske journalister, som blev dræbt i juni i Ukraine.

Hun har sultestrejket siden den 13. december og har angiveligt tabt 20 kilo under fængselsopholdet i Basmannidistriktet i Moskva.

https://twitter.com/PaulaChertok/status/565196103021121537