Forhøjet radioaktivitet ved nyt atomkraftværk

Det mindre udslip af radioaktivt materiale der lørdag slap ud fra atomkraftværket Fukushima har nu bevæget sig med vinden mod nordøst til atomkraftværket, Onagawa.

Det mindre udslip af radioaktivt materiale der lørdag slap ud fra atomkraftværket Fukushima har nu bevæget sig med vinden mod nordøst til atomkraftværket, Onagawa. (Foto: Kyodo © Scanpix)

Det mindre udslip af radioaktivt materiale, der lørdag slap ud fra atomkraftværket Fukushima har nu bevæget sig med vinden 150 km mod nordøst til atomkraftværket Onagawa.

Værket i Onagawa blev også beskadiget efter fredagens voldsomme jordskælv, og nu har man erklæret værket i den laveste grad af undtagelsestilstand.

Det sker, efter, at der i dag er målt forhøjet radioaktivitet - som i følge de fleste rapporter altså stammer fra atomkraftværket Fukushima, der ligger mod syd.

Fukushima er stadig problematisk

De japanske myndigheder meddeler, at der ikke er problemer med nedkøling på Onagawa-værket, og at værkets atomreaktorer fungerer.

- Jeg er ikke urolig for Onagawa-værket, det er lukket ned som det skal, og alt ser ud til være i orden. Det er stadig atomkraftværket Fukushima vi skal være bekymrede omkring. Der er her, at der kan være en risiko, siger strålingsekspert Jørn Roed, tidligere helsefysiker på Risø i 35 år.

Onagawaværket, der består af tre reaktorer, var også berørt af Miyagi-jordskælvet i 2005, da der blev målt vibrationer, der lå over det niveau, som det var konstrueret til at kunne modstå.

Onagawa har tidligere haft problemer

Der har været problemer med alle tre reaktorer siden sommeren 2006, og Reaktor 1 har været lukket siden november 2006. Reaktor 3 blev genstartet i november 2006, men lukket efter jordskælvet 11. marts, da turbinerne blev ødelagt, og der opstod brand.

Onagawa atomkraftværket ligger i Miyagi-provinsen, der har været hårdest ramt af det voldsomme jordskælv og en efterfølgende tsunami fredag.

Flere atomproblemer

Kølepumpen i et tredje atomkraftværk i Japan er søndag stoppet.

Men reservesystemet er sat i gang og fungerer, som det skal, oplyser værket.

Det drejer sig om atomkraftværket Tokai 2 i Ibaraki-provinsen cirka 120 kilometer nord for Tokyo, skriver det japanske nyhedsbureau Kyodo.

Facebook
Twitter