'Forholdet mellem USA og Rusland er på et lavpunkt'

- De to førende atommagter kan ikke have et sådan forhold, siger USA's udenrigsminister på et pressemøde.

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, har i dag haft et to timer langt møde med den russiske præsident,Vladimir Putin, og Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, i Moskva, hvor de blandt andet har diskuteret situationen i Syrien, truslen fra Nordkorea og Ukraine/Rusland-konflikten.

Det kommer, efter at USA i sidste uge udførte et missilangreb på en af præsident Assads militærbaser i Syrien, som en reaktion på, at Assad angiveligt havde angrebet sin egen befolkning med nervegassen sarin. Et angreb, som Rusland efterfølgende fordømte i skarpe vendinger.

På et pressemøde efter mødet, fortalte den russiske udenrigsminister, at de to lande har gjort fremskridt, og at præsident Putin er villig til at forbedre det anstrengte forhold mellem de to stormagter.

Rex Tillerson fortalte, at Syrien var øverste punkt på dagsordenen, og at begge lande tror på et 'stærkt og forenet Syrien'.

Det var dog uenighederne mellem de to, som Tillerson betonede stærkest.

- Forholdet mellem USA og Rusland har nået et lavpunkt. Verdens to førende atommagter kan ikke have sådan et forhold, sagde Tillerson, der forklarede, at nogle af uenighederne kun omhandlede USA og Rusland, men at flere uenighederne kan få konsekvenser på globalt plan.

Rusland støtter undersøgelse

En af de største knaster mellem de to nationer er, at Rusland indtil nu har støttet den syriske præsident, Bashar al-Assad, mens amerikanerne vil have ham væk fra magten.

USA mener nemlig, at det var Assad, der stod bag et kemisk angreb mod sin egen befolkning i Idlib-provinsen i forrige uge, der kostede mindst 80 mennesker livet.

- Syrien har brugt klorbomber og andre kemiske våben ved mere end 50 lejligheder, sagde Tillerson.

Lavrov ville hverken be- eller afkræfte, om Rusland stadig støtter Assad.

- Men vi enige om at støtte en FN-ledet undersøgelse af angrebet. Vores mål er at finde en fredelig løsning i Syrien, sagde Lavrov.

Men til trods for, at Rusland bakker op om en FN-undersøgelse meddelte de tidligere i dag, at de ikke vil stemme for en resolution i Sikkerhedsrådet, som USA, Storbritannien og Frankrig ventes senere i dag.

Rusland erklærede sig på pressemødet desuden parat til at genoptage en sikkerhedsaftale, som de to lande underskrev i 2015.

Den går ud på en hotline mellem russerne og amerikanerne for at forebygge sammenstød i det syriske luftrum i forbindelse med bombardementer.

Desuden vil de to lande nedsætte en arbejdsgruppe, som skal diskutere mindre uenigheder mellem de to lande.

FacebookTwitter