Forleden fik Macron en lussing af en ung mand. I dag får han en lussing i stemmeboksene af Le Pen

Den franske højrefløj kan komme ind som nummer ét i næsten halvdelen af Frankrigs regioner i dag.

Præsident Emmanuel Macron risikerer ifølge flere målinger at tabe seks af Frankrigs 13 regioner til højrefløjslederen Marine Le Pen. (Foto: pool © Scanpix Denmark)

Frankrigs præsident Emmanuel Macron har det ikke let. På sine fire år som leder af den franske republik har han skullet manøvrere gennem terrorattentater, Gule Veste, adskillige regeringsrokader, en kuldsejlet pensionsreform, en coronakrise med masser af politiske fodfejl og flere end 110.000 døde.

Som om det ikke var nok, stak en ung mand forleden præsidenten en lussing for snurrende tv-kameraer, og i dag ser det ud til, at Macron indkasserer endnu en lussing – ikke i ansigtet, dog, men i de franske stemmelokaler.

Hans rival, højrefløjslederen Marine Le Pen, kan nemlig, ifølge flere målinger, løbe med hele seks af Frankrigs i alt 13 regioner, når landet i dag afholder første runde af regionsvalget (anden og afgørende runde er på næste søndag, den 27. juni). Valgresultatet vil kort sagt ligne en mindre katastrofe for Macron i aften, mens franskmændene kan se frem til jubelscener i Le Pens parti, Rassemblement National.

Men, for der er altid et "men" i fransk politik: Ugen vil byde på et virvar af forsøg på koalitionsdannelser, hvor borgerlige partier, venstrefløjen og Macrons La République en Marche vil forhandle om, hvordan højrefløjen kan holdes fra magten.

Derfor kan resultatet se noget anderledes ud næste søndag, hvor valgets anden runde afgør den endelige politiske fordeling i Frankrigs 13 magtfulde regionsråd, som blandt andet forvalter EU’s landbrugsstøtte og administrerer både infrastruktur og landets flere end 4.000 gymnasier.

Den 8. juni i år fik Emmanuel Macron en lussing af en vælger. (Foto: BFMTV/ReutersTV © Ritzau Scanpix)

Ikke desto mindre vil det ikke være overraskende, hvis Marine Le Pens Rassemblement National for første gang nogensinde erobrer magten i én, måske flere, af Frankrigs regioner. Og det vil hun og den franske højrefløj udlægge som et forvarsel om, at Le Pen for alvor kan udfordre Emmanuel Macron ved præsidentvalget om ti måneder.

Men selv om det er fristende at bruge regionsvalget som strømpil for præsidentvalget 2022, så er det to meget forskellige størrelser. For det første er det svært at sammenligne en regional sejr med en valgdeltagelse på omkring 40-50 procent med en national sejr med en valgdeltagelse på 70-80 procent.

Ingen tvivl om, at Le Pen-kampagnen med gode resultater i regionvalget vil få fornyet energi i præsidentvalgkampen, der er i fuld gang i Frankrig. Og ingen tvivl om, at Macron og hans unge parti (La République en Marche er blot fire år gammelt) har haft svært ved at få regional forankring. Men præsidentens popularitetsmålinger er, efter franske standarder, gode: Hele 50 procent er Emmanuel Macron oppe på i juni måned.

Kan Monsieur Macron holde Madame Le Pen nede de kommende ti måneder, bliver især afgjort af to ting: Efterspillet på coronakrisen og genopretningen af fransk økonomi. Så selv om ugens regionalvalg er nervepirrende for de to rivaler, så er det intet at regne mod, hvor nervepirrende de kommende ti måneder bliver i Frankrig.

Facebook
Twitter