Formand for Økonomisk Råd: Aftale er en milepæl for Grønland

Aftalen om udvinding af jernmalm, kan få stor betydning for den grønlandske økonomi.

Torben M. Andersen, formand for Økonomisk Råd i Grønland, betegner aftalen om udvinding af jernmalm som en stor succes, hvis det lykkes at skabe arbejdspladser for de lokale. (Foto: Mads Raagaard © DR)

Torben M. Andersen, formand for Økonomisk Råd i Grønland, ser positivt på den aftale, som det grønlandske selvstyre i dag har indgået med mineselskabet London Mining A/S.

Både fordi et stort projekt som dette naturligvis har en stor effekt på en lille økonomi som Grønlands, men i lige så høj grad fordi den grønlandske økonomi er stagneret.

- Fiskeri og turisme bliver ikke de afgørende vækstmotorer i fremtiden, så hvis man skal have en selvkørende økonomi, er det afgørende, at man får gang i projekter omkring naturressourcerne, siger Torben M. Andersen.

Kan blive en løftestang

Torben M. Andersen mener, at det er for tidligt at spå om, hvilken betydning aftalen konkret vil få for den grønlandske befolkning. Det kommer helt an på, hvordan projektet gennemføres.

- Det er positivt, at man har indgået en aftale, der nu kan gå over i den næste fase, hvor man skal se, om der skal rejses investeringer. Så i den forstand er det naturligvis en milepæl for Grønland. Men den store succes kommer kun, hvis den slags projekter kan blive en løftestang i forhold til arbejde for lokalbefolkningen, siger han.

En anden afledt effekt kan ifølge Torben M. Andersen være, at man med aftalen viser over for lignende projekter, at det rent faktisk er muligt at komme i gang på Grønland.

Facebook
Twitter