Formand siger nej til at lade Trump tale i britisk parlament

Den britiske parlamentsformand afviser at lade USA's præsident tale i parlamentet. John Bercow og to andre skal afgøre sagen.

USA's præsident, Donald Trump, får ikke lov til at tale i det britiske parlament, når han senere i år aflægger statsbesøg i Storbritannien.

I al fald ikke hvis det står til formanden for det britiske parlament, John Bercow. Han skal sammen med to kolleger i parlamentet bestemme, hvilke udenlandske ledere, der skal tale, og sagen bliver senere på måneden diskuteret i parlamentet.

- Hvad angår dette sted (parlamentet red.), så føler jeg stærkt, at vores modstand over for racisme og sexisme og vores støtte til lighed og uafhængige domstole er vigtige overvejelser, sagde John Bercow til bifald fra de britiske lovgivere.

Han minder om, at det ikke er en automatisk ret for prominente statsledere at tale i det britiske parlament. Det er noget man gør sig fortjent til.

Bercow nævner Trumps dekret, der i en periode forbyder borgere fra syv lande i Mellemøsten indrejse i USA. Det er senere blevet anfægtet af amerikanske domstole.

Premierminister Theresa May er kommet under stort pres, efter hun i forrige uge under et besøg i USA inviterede Trump på et statsbesøg i Storbritannien.

Over 1,8 millioner briter har under på et krav om, at Trumps besøg bliver aflyst.

/ritzau/