Formodet gerningsmands manifest: Derfor valgte jeg at angribe i New Zealand 

I manifestet gengiver forfatteren blandt andet en række højreekstreme synspunkter.

Målene for terrorangrebet var to moskeer i byen Christchurch. 49 personer blev dræbt. (Foto: FLYNN FOLEY © Scanpix)

Forud for terrorangrebet i Christchurch New Zealand offentliggjorde en anonym bruger, som menes at være gerningsmanden, et manifest på et højreorienteret internetforum.

I manifestet forklarer forfatteren blandt andet, hvorfor han udvalgte to moskéer i Christchurch som sine terrormål.

Her gengiver han desuden højreekstreme synspunkter og redegør for sin motivation for angrebet.

Han beskriver sig selv som "blot en almindelig hvid mand, 28 år gammel. Født i Australien i en arbejderklassefamilie med lav indkomst".

New Zealands myndigheder har bekræftet, at en 28-årig mand er blevet anholdt og sigtet for mord i forbindelse med angrebene.

Den australske premierminister, Scott Morrison, har sagt, at en australier, som blev anholdt i forbindelse med angrebet, er en "ekstremistisk og voldelig højrefløjsterrorist".

Politiet har endnu ikke endelig bekræftet, at den mistænkte gerningsmand er den samme, som har skrevet manifestet.

Ville angribe "indtrængerne"

Men omkring klokken 13:30 lokal tid skrev den anonyme bruger på et højreorienteret internetforum, at "jeg vil udføre et angreb mod indtrængerne, og jeg vil live-streame det på Facebook."

Brugeren linkede også til manifestet på 74 sider og til en side på Facebook, hvor den første del af terrorangrebet blev livestreamet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Terrorangrebet fandt sted fredag klokken cirka 13:40 lokal tid. Målene var to moskeer i byen Christchurch på New Zealands sydlige ø.

49 personer blev dræbt. 41 blev dræbt i al-Noor moskéen, syv blev dræbt i Linwood-moskéen, og en døde på hospitalet. Omkring 48 er såret. Det oplyser New Zealands politi.

I manifestet skriver forfatteren, at han mener, at vestlige lande er ved at blive invaderet af muslimer. Han hylder desuden andre mænd, som har angrebet enten immigranter, muslimer, sorte eller politikere, som forfatteren mener er forrædere.

Dem, som forfatteren hylder, er blandt andet Anders Breivik, Dylan Roof, Luca Traini og Darren Osbourne.

Luca Traini skød seks migranter på åben gade i 2018, og Luca Trainis navn har den mistænkte gerningsmand også skrevet på et af magasinerne til sit gevær.

På geværmagasinerne har han også skrevet andre navne på folk, som igennem historien har kæmpet mod blandt andet muslimer.

Billeder af geværmagasiner lagt på twitter af den formodede gerningsmand to dage før angrebet. Her han skrevet navnene på sine forbilleder, deriblandt Luca Traini, som skød seks migranter på åben gade. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)

Ville hævne terrorangreb i Stockholm

I manifestet henviser forfatteren desuden til, at drabet på en 11-årig pige i terrorangrebet i Stockholm i 2017 var blandt de hændelser, som fik ham overbevist om at bruge vold.

Ifølge forfatteren var det oplevelser på en rejse rundt i Europa i foråret 2017, som gjorde ham til terrorist.

Han opfordrer flere gange ligesindede til at begå lignende terrorangreb, blandt andet med sprængstof. Desuden lister han fjender, deriblandt den tyske kansler Angela Merkel, som ifølge forfatteren er ”moderen til alt anti-hvidt”.

Om motivationen for at angribe i New Zealand skriver han, at det var relativt tilfældigt.

- Jeg ankom kun til New Zealand for at bo her midlertidigt, mens jeg planlagde og trænede, men jeg fandt hurtigt ud af, at New Zealand havde lige så mange mulige mål som ethvert andet sted i Vesten, skriver han i manifestet og fortsætter:

- For det andet ville et angreb i New Zealand skabe opmærksomhed om sandheden om angrebet på vores civilisation, står der i manifestet.

Valget af konkret terrormål forklarer han ved, at han egentlig ville have angrebet en anden moské, men udvalgte de to moskéer, som blev angrebet, fordi der kom flere mennesker. Han skriver, at han desuden havde endnu et mål klar, hvis han kom så langt.

Ekspert: Minder om Breivik

Ifølge den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp minder anskuelserne i manifestet om de anskuelser, som Anders Breivik beskrev i sit manifest før hans angreb i Oslo og på øen Utøya i 2011, hvor han dræbte 77 personer.

Efter terrorangrebene i Christchurch blev den mistænkte gerningsmand anholdt af newzealandsk politi. En endnu ubekræftet video på newzealandske medier viser to bevæbnede betjente, som hiver chaufføren af en grå firehjulstrækker ud af førersædet, efter at have kørt bilen af vejen.

Ud over manden sidst i tyverne, som nu er sigtet for mord, blev tre andre også anholdt, hvoraf den ene er løsladt igen.

Politiet arbejder fortsat på at klarlægge om de to resterende anholdte har forbindelse til angrebet.