Formodet læk af USA's hemmeligheder begyndte i obskure fora for gamere

Her er, hvad vi ved om den omfattende lækage af tilsyneladende fortrolige dokumenter.

De lækkede dokumenter stammer tilsyneladende fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon. (Foto: © JOSHUA ROBERTS, Ritzau Scanpix)

Det er blevet kaldt "det værste læk af hemmelige dokumenter siden Edward Snowden".

Snowden delte for ti år siden tusindvis af fortrolige dokumenter, som han havde stjålet fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Så enkelt kan man desværre ikke beskrive den seneste sag om lækage af USA's hemmeligheder.

De amerikanske myndigheder har for eksempel endnu ikke officielt bekræftet, at hemmelige dokumenter har fundet vej til offentligheden. Men der er indledt en undersøgelse, og i den forbindelse udtaler USA's forsvarsministerium, at "dokumenterne udgør en meget alvorlig trussel mod den nationale sikkerhed".

Uden for citat erkender amerikanske embedsfolk, at dokumenterne er ægte - eller i hvert fald nogle af dem. For som man måske kunne gætte, er der også forfalskninger i omløb.

Her følger, hvad vi på nuværende tidspunkt ved om de lækkede dokumenter:

Hvilke dokumenter er lækket?

Talsmand i Det Hvide Hus, John Kirby, sagde mandag, at han ikke vidste, hvem der står bag lækagen. (Foto: © Michael Reynolds, Ritzau Scanpix)

DR Nyheder har ikke adgang til dokumenterne. Men de medier og analytikere, som har set dem, siger, at der tilsyneladende er tale om præsentationer og filer af nyere dato fra det amerikanske militær og efterretningstjenester. Søgelyset bliver især rettet mod forsvarsministeriet Pentagon.

Dokumenterne cirkulerer i lukkede systemer uden adgang til internettet i den amerikanske administration. Derfor lyder vurderingen, at vi formentlig har at gøre med en lækage fra en insider og ikke et udefrakommende hack.

De delte filer er fotografier af printede A4-ark. Flere af arkene bærer præg af at have været foldet en eller flere gange.

På nogle af fotoene kan man ikke bare se dokumentet, men også de omgivelser, hvor billedet er taget. Det undersøgende medie Bellingcat har for eksempel spottet jagtudstyr og en tube lim på nogle af billederne.

Hvor er filerne blevet delt?

Discord har over 150 millioner aktive brugere på verdensplan. (Foto: © Jeff Chiu, Associated Press)

Sagen om de lækkede dokumenter bliver først rigtig mærkelig, når man ser på, hvor de dukkede op.

Bellingcat, der laver afsløringer på baggrund af åbne kilder, har sporet filerne til små fora på Discord - en beskedtjeneste, som især bruges af gamere.

Nogle dokumenter blev for eksempel delt i begyndelsen af marts i et forum for spillet Minecraft. To brugere var i gang med et skænderi om krigen i Ukraine, da den ene af dem pludselig uploadede ti dokumenter om Ukraine, der var stemplet "Top Secret".

Brugeren har senere fortalt, at han fandt dokumenterne i et andet Discord-forum for fans af den filippinske youtuber Wowmao. Bellingcat har dog talt med kilder, som fortæller, at hemmelige dokumenter blev delt helt tilbage i januar i et helt tredje Discord-forum, som siden er blevet lukket.

Fra Discord har dokumenterne senere spredt sig til det anonyme internetforum 4chan, beskedtjenesten Telegram og Twitter, inden avisen New York Times i sidste uge skrev den første artikel på baggrund af lækket.

Ud over de oprindelige filer har analytikere fundet flere forfalskninger. Et dokument om tabstallene under krigen i Ukraine er således blevet ændret, så de ukrainske tab bliver overvurderet, mens de russiske bliver undervurderet.

Hvad står der i dokumenterne?

I dokumenterne er USA mere pessimistisk på Ukraines vegne, end man giver udtryk for offentligt. (Foto: © Dimitar Dilkoff, Ritzau Scanpix)

Indtil videre har en række dokumenter om krigen i Ukraine fået størst opmærksomhed.

Her fremgår det blandt andet, at Ukraine ifølge USA's vurdering kan løbe tør for ammunition og raketter inden for nogle uger. Blandt andet på den baggrund tvivler amerikanerne ifølge Washington Post på, at Ukraine vil være i stand til at lave den store modoffensiv, som mange venter i løbet af foråret.

Samtidig viser dokumenterne, at USA tilsyneladende har adgang til de inderste cirkler af Ruslands militær. Faktisk har amerikanerne større indsigt i det russiske militærs planer end det ukrainske, skriver New York Times.

Men den formodede lækage begrænser sig langtfra til krigen i Ukraine. Der er briefinger om USA's traditionelle modstandere som Kina og Iran, men de nok mest pinlige handler om den spionage, som amerikanerne bedriver mod deres allierede.

Et dokument gengiver for eksempel en fortrolig samtale mellem to toprådgivere for Sydkoreas præsident, skriver BBC. Et andet bygger øjensynligt på aflytning af den israelske efterretningstjeneste Mossad, mens et tredje retter en alvorlig anklage mod Egypten.

Hvem kan stå bag tyveriet?

Forbundspolitiet FBI har fået overdraget sagen (arkivfoto). (Foto: © Carlo Allegri, Ritzau Scanpix)

Forbundspolitiet FBI og det amerikanske justitsministerium har indledt en efterforskning af de hemmeligstemplede dokumenter. Men det bliver ikke nødvendigvis ligetil.

Amerikanske medier som Wall Street Journal skriver, at hundredvis af regeringsansatte i USA har den sikkerhedsgodkendelse, som der skal til, for at se dokumenterne.

Noget tyder dog på, at den skyldige har printet dokumenterne fra et lukket system og derpå taget arkene med sig hjem. Den slags systemer er naturligvis overvåget, så FBI's agenter har sandsynligvis travlt med at se på, hvem der har printet hvad de seneste måneder.