Formodet tysk terrorgruppe ville tage politikere som gidsler: 'Det ville have været et angreb på min arbejdsplads'

Flere tyske politikere har reageret på dagens store aktion.

Over 3.000 politifolk deltog i aktion tidligt onsdag i 11 delstater. Kupplan omfattede angreb på parlamentet. (Foto: © TILMAN BLASSHOFER, Ritzau Scanpix)

Statskuppet var efter sigende nøje tilrettelagt.

Tyskland skulle tilbage til, hvad der ifølge den formodede terrorgruppe var storhedstiden, nemlig det Tyske Kejserrige i 1871, med en højadelig prins i spidsen.

Og spørger man DR's Tyskland-korrespondent, Michael Reiter, så rummer gruppen af anholdte et utroligt persongalleri.

- Til gruppen hører politifolk, soldater, en tidligere øverstkommanderende for de tyske faldskærmstropper og politikere fra den yderste højrefløj, blandt andet også en nuværende dommer i Berlin, fortæller han.

Tysklands justitsminister, Marco Buschmann, har også kommenteret aktionen og roser i et tweet optrævlingen af den "formodede terrorcelle".

- Politiaktionen onsdag har vist, at Tyskland er i stand til at forsvare dets demokrati, skriver han.

Den tyske udenrigsminister mener, at Tyskland med dagens aktion har vist, at de er i stand til at forsvare sig selv. (Foto: © Michele Tantussi, Ritzau Scanpix)

Ifølge Michael Reiter har den formodede terrorgruppen samlet et stort forråd af våben, af penge og udstyr.

Den højreekstremistiske gruppering er mistænkt for at ville omstyrte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med sin egen.

- Og den udelukker ikke vold mod staten for at opnå målet, lyder det fra anklagemyndigheden.

'Angreb på min arbejdsplads'

3.000 politifolk deltog i den enorme aktion, der omfattede razziaer i flere end 130 huse og lejligheder på tværs af mindst 11 tyske delstater.

Ifølge tyske medier skulle gruppen blandt andet siden november sidste år have planlagt et væbnet angreb mod det tyske parlament, Forbundsdagen, hvor man ville tage politikere som gidsler, og istedet indsætte et nyt militært styre.

En af dem, som blev rystet af nyheden, der har trukket overskrifter i Tyskland hele dagen, er Stefan Seidler, som sidder i Forbundsdagen for det danske mindretalsparti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW).

- Det skræmmer mig, for det ville have været et angreb på min arbejdsplads, et sted, hvor jeg færdes. Et sted, hvor jeg kæmper for demokrati, fortæller Stefan Seidler.

Stefan Seidler fik i september sidste år sikret sig en plads i Forbundsdagen. Dagens aktion skræmmer ham. (Foto: © Axel Heimken, Axel Heimken/picture-alliance/dpa/AP Images)

Den formodede højreekstremistiske terrorgruppe har antageligt også haft kendskab til lokaliteter i det tyske parlament, da der blandt de mistænkte er et tidligere forbundsdagsmedlem fra det højrenationalistske parti Alternative für Deutschland (Afd).

Spørger man Seidler, så skal politikerne i gang med at grave dybere i denne type organisationer.

- Vi har vidst, vi har haft gøre med grupper omkring i Tyskland, som stadig kun er et lille mindretal. Men som alt andet lige findes, og som planlægger at underminere vores demokrati, siger han.

Den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser (SPD), var blandt de første til at reagere på dagens aktion.

Den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser, siger at regeringen vil fortsætte en hård linje over for antidemokratiske grupper. Arkivfoto. (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE, Ritzau Scanpix)

Hun har beskrevet det som "en afgrund af terror", men ligeledes understreget, at den tyske stat er godt rustet og klar til at forsvare sig.

- Efterforskningen af grupper på den ydre højrefløj har givet os et glimt af en afgrund med terrortrusler i Reichsbürger-miljøet, som benægter den moderne tyske stats eksistens, siger hun ifølge det tyske nyhedsburau dpa.

Men ifølge Stefan Seidler så er det fortsat grund til bekymring.

- At det er så organiseret, som det viser sig i dag, det er en dårlig overraskelse, siger han.

Heinrich XIII

Reichbüger-miljøet er værd af fæstne sit blik ved, for det er her, en helt central figur i gruppen kommer fra.

Indtil videre er 52 personer blevet anklaget for at have deltaget i eller understøttet kupforsøget, og blandt dem er Heinrich XIII, fortæller DR's Tyskland- korrespondent Michael Reiter.

- Han er en adelig fra et tysk fyrstehus, og i dag arbejder han som uafhængig finansrådgiver i Frankfurt, forklarer Reiter.

Heinrich XIII tilhører en gruppe af borgere, der kalder sig 'rigsborgere' - Reichsbürger, som opfatter Tyskland som en illegitim stat.

Han har været under observation af de tyske myndigheder, da man anså ham for at være en potentiel terrortrussel.

Som bekendt rummer gruppen flere medlemmer, og de havde angiveligt allerede besluttet sig for, hvem der skulle lede landet og være ministre efter kuppet.

- Det, vi ikke ved, er, hvornår den havde tænkt sig at slå til. Nyhedsmagasinet Spiegel taler om en konkret dato, som dog ikke er blevet overholdt, siger han.

I dag og i morgen vil de 25 personer, som er blevet anholdt, blive stillet for en dommer.

Samtidig vil der også finde afhøringer sted, og ifølge Reiter er det nogle alvorlige anklager, som er i spil.

- Nogle tyske medier skriver, at det må være en form for højforræderi, fordi man angiveligt har haft planer om at omstøde det tyske demokrati.