Forsker: 20 år efter 11. september udgør al-Qaeda ikke længere nogen stor terrortrussel mod Vesten

Truslen fra storstilede angreb med høje dødstal fra al-Qaedas side er forsvundet med årene - men terrortruslen mod Vesten består.

En redningsarbejder i ruinerne efter World Trade Center i New York, 24. september 2001, efter tårnene blev angrebet af terrorister fra al-Qaeda. (Foto: Ted_S._Warren © (c) Ritzau Scanpix)

Kontoransatte, der kaster sig ud af brændende højhuse. Simultaneksplosioner ombord på tætpakkede toge. Selvmordsbombere skjult i mængden, der med et fingerknips forandrer morgentrafik til mareridtsscener.

Den militante islamistiske bevægelse al-Qaeda har været leverandør på nogle af de største og mest blodige terrorangreb, der nogensinde har ramt den vestlige verden - i New York, Madrid og London.

Men i dag - 20 år efter bevægelsen kaprede fire fly og fløj tre af dem ind i World Trade Center i New York og Pentagon-bygningen i delstaten Virginia - udgør al-Qaeda ikke længere en særlig stor terrortrussel mod Vesten.

Og det er på trods af, at bevægelsen kun er blevet større siden 2001. Det vurderer Tore Hamming, som er forsker og Ph.d. i militant islamisme.

- De har skiftet prioriteter, og de vil noget andet, end de ville dengang. Det gør, at jeg når frem til den konklusion, at al-Qaeda ikke længere vil lave angreb som 11. september, siger han.

- Og så må vi erkende, at det også er blevet sværere at lave terrorangreb i Vesten, i hvert fald store angreb, som vi så det med 9/11. Så selvom de er blevet stærkere, så er det heller ikke sikkert, at de nemmere kunne gøre det, hvis de ville.

Det andet af to kaprede passagerfly nærmer sig World Trade Center i New York om morgenen den 11. september 2001. Cirka et kvarter før havde et andet fly ramt det nordlige af de to tårne. Knap 3.000 mennesker mistede livet i angrebet. (Foto: SETH MCALLISTER © (c) Ritzau Scanpix/AFP)

Ifølge den amerikanske tænketank Wilson Center har al-Qaeda på lige fod med flere andre militante islamistiske grupper i de senere år flyttet sit primære fokus, og er gået fra at føre krig mod USA og andre fjerne magter, til i stedet at fokusere på muligheder i muslimske lande.

Ifølge tænketanken har blandt andet al-Qaeda først og fremmest fokuseret sine aktiveteter omkring lokale konflikter, kampe mod lokale modstandere og opbygning af støtte blandt den lokale befolkning.

Terroriserede Vesten i årevis

Angrebet på World Trade Center og Pentagon-bygningen den 11. september 2001 var det første af flere, store terrorangreb, som al-Qaeda udførte i Vesten, inden de skiftede kurs.

To et halvt år efter, den 11. marts 2004, udførte terrorister et angreb ombord på fire pendlertog i den spanske hovedstad, Madrid. Næsten samtidig eksploderede 10 bomber skjult i rygsække og tasker ombord på de fire tog midt i morgenmyldretiden.

191 blev dræbt og mere end 1.800 såret i, hvad der på det tidspunkt, var det største terrorangreb på europæisk jord siden 1988. To dage senere tog al-Qaeda ansvaret.

Ofre for terrorangrebet i Madrid ligger dækket til i et tog ved byens Atocha station, den 11. marts 2004. (Foto: ANDREA COMAS © Scanpix Denmark)

Den 7. juli 2005 blev så også den britiske hovedstad, London, ramt midt i morgenmyldretiden. Fire selvmordsbombere sprængte sig selv i luften i tre tog i Londons undergrundsbane og ombord på en bus i det centrale London. 52 døde og mere end 700 blev såret i angrebet.

Siden da er organisationen kun lykkedes med mindre angreb, som det man så i Paris, hvor to gerningsmand angreb satirebladet Charlie Hebdo og dræbte 12 personer, og et på en amerikansk flådestation i Pensacola, Florida, i 2019.

- Når man holder dem op imod de store angreb i nullerne – 2001 i New York, 2004 i Madrid, 2005 i London, som var de her vanvittigt store angreb, hvor der døde rigtigt mange mennesker, så er angreb, som det på Charlie Hebdo, et lille og relativt ukoordineret angreb, i forhold til det, vi så fra dem 10 år tidligere, siger Tore Hamming.

I dagene efter angrebet i Paris, var der sympati- og sørgedemonstrationer i den franske hovedstad og andre steder i Europa, under slagordene "Je Suis Charlie" - Jeg er Charlie. Her ses billeder fra Place de la Republiqué i Paris. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix Denmark)

En større trussel, men en anden type

Men selvom netop al-Qaeda ikke er blevet en større trussel, så er den samlede terrortrussel mod Vesten ”absolut større” i dag, end den var for 20 år siden, siger Tore Hamming.

- Terrortruslen for 20 år siden var ikke særligt stor. Det var meget få militante islamistiske terrorangreb, der var i Vesten, det var bare nyt for os, så hver gang, der var et, så var det meget voldsomt. Så vi skal bestemt forvente, at der kommer flere angreb nu, end der ville gøre dengang, siger han.

Til den fortælling hører dog, at der trods en større terrortrussel i dag end for 20 år, også er markant forskel på de angreb, som de militante islamistiske bevægelser udførte dengang, og dem, der bliver begået i dag – særligt hvis man ser på udviklingen inden for de seneste år, siger Tore Hamming.

- Det, vi har set de sidste tre år, er, at det ofte er en enkelt person, der tager en kniv fra køkkenskuffen og går ud laver et angreb. Vi ser ikke længere de her store angreb med eksplosiver eller noget, der forårsager meget stor skade.

Islamisk Stat forbliver den største trussel

Siden 2014 har det været Islamisk Stat, oprindeligt en udbrydergruppe af irakisk al-Qaeda, der har stået bag de mest voldsomme angreb i Europa.

Ifølge Uppsala Conflict Data Program mistede 307 mennesker livet i IS-relaterede angreb i Vesten fra 2015 til 2017. 130 af dem blev dræbt ved angrebet i Paris i 2015, hvor IS-krigere udløste selvmordsbomber og åbnede ild på cafeer, restauranter og et spillested i den franske hovedstad.

Den 11. november 2015 blev 89 personer skudt og dræbt på spillestedet Bataclan i Paris, hvor 1.500 var gæster til en udsolgt Eagles of Death Metal koncert. (Foto: Dominique faget © Scanpix)

Og selvom Islamisk Stats evne til at mobilisere og instruere krigere i Vesten er faldet kraftigt, siden de i 2017 begyndte at tabe terræn i Irak og Syrien, så udgør organisationen fortsat den største terrortrussel mod Vesten, vurderer Tore Hamming.

- Ikke fordi de kommer til at sidde og planlægge angreb, men fordi det er dem, der fortsat har de bedste forudsætninger for at mobilisere folk i Vesten til netop at tage en kniv og gå ud og lave et angreb. Det er det billede, vi har set siden 2017, siger han.

Selvom Islamisk Stat ikke i disse dage udfører storstilede angreb i Vesten, så er det dog ikke ensbetydende med, at bevægelsen har lagt den slags på hylden.

I slutningen af august udførte Islamisk Stat i Afghanistan for eksempel et angreb foran lufthavnen i Kabul, hvor mange hundrede civile afghanere afventede evakuering efter Talibans magtovertagelse.

Mere end 100 blev dræbt, heriblandt 13 amerikanske soldater.

Facebook
Twitter