Forsker: Aflysning af OL skal hindre en zika-pandemi

Den danske professor i bioinformatik Søren Holm er en af 125 forskere, der mener OL i Rio må udsættes på grund af zika-virus.

Myndighederne i Brasilien vil op til OL så vidt muligt sprøjte pladser og bygninger, hvor mange mennesker færdes, for at forhindre spredning af zika-virus. (Foto: Pilar Olivares © Scanpix)

OL i Rio de Janeiro, der begynder i august, bør udsættes på grund af risikoen for zika-virus og af hensyn til den globale sundhed, skriver 125 forskere fra hele verden i et åbent brev til verdenssundhedsorganisationen WHO.

En af dem er den danske professor i bioinformatik ved University of Manchester, Søren Holm, der på trods af de økonomiske og prestigefyldte interesser forsøger at få OL Rio 2016 flyttet eller udsat for at hindre, at den regionale trussel udvikler sig til en pandemi.

- Ved at afholde OL, så sørger man for, at en stor gruppe mennesker fra hele verden kommer til Rio, og man skaber en stor risiko for, at zika bliver spredt til omverdenen, hvor virussen ikke tidligere forekommer, siger han.

Der er nemlig flere områder i særligt Sydeuropa og Asien, hvor den myg, der kan sprede smitten findes, men hvor selve virussen endnu ikke findes. Og de lande vil blive endnu mere udsat, påpeger Søren Holm.

Udover zika-virus kæmper Brasilien også med politisk ustabilitet og et sundhedssystem, der ikke er gearet til at behandle zika-virus. Søren Holm gør sig ingen forhåbninger om, at en udsættelse af OL vil stoppe spredningen til andre dele af verden.

- Men forhåbentlig vil det gøre spredningen langsommere, siger han.

Facebook
Twitter