Forsker bag påstand om genredigerede babyer: Forældre gav fuldt samtykke

Kinesisk professor har talt offentligt for første gang om omstridt indgreb.

Professor He Jiankui præsenterer sin forskning i Hong Kong. (Foto: Alex Hofford © Scanpix)

En kinesisk forsker, som hævder at have skabt verdens første genredigerede babyer, har nu offentligt forsvaret sin omstridte forskning.

Det skete ved en konference om genredigering i Hong Kong.

Professor He Jiankui siger, at han har sendt en dna-saks - den såkaldte CRISPR-teknologi - ind i kvinders æg, som netop var blevet kunstigt befrugtet med en sædcelle fra kvindernes ægtemænd.

Formålet med indgrebet er at ødelægge et bestemt gen, hvorved børnene bliver beskyttet mod at blive smittet med hiv-virus engang i fremtiden.

Tidligere på ugen fortalte He Jinakui, at de første babyer, der har fået foretaget genredigeringen, er blevet født. Der er tilsynladende tale om to piger, der er tvillinger, og går under navnene "Lulu" og "Nana".

På konferencen i Hong Kong fortalte forskeren, at pigerne er "normale og sunde".

Ikke bekræftet

Endnu har He Jiankui ikke fremlagt nogle beviser for sin bedrift, som dog alligevel har vakt stor opstand i forskerverdenen.

- Hvis det passer, er eksperimentet afskyeligt. Genredigering er i sig selv eksperimentel og forbindes stadig med utilsigtede mutationer, der kan skabe genetiske problemer tidligt og senere i livet, inklusiv udviklingen af cancer, siger etikprofessor ved Oxford Universitet Julian Savulescu til BBC.

Forskere rundt om i verden har anbefalet et midlertidigt forbud mod at bruge CRISPR-teknologien andre steder end i laboratorieforsøg, og hundredvis af kinesiske forskere har fordømt deres kollegas projekt.

Den kinesiske regering har beordret en undersøgelse af sagen, mens det universitet i byen Shenzhen, som He Jiankui er tilknyttet, siger, at man ikke har kendskab til projektet.

31 fostre

I Hong Kong fortalte He Jiankui, at i alt syv par deltager i forskningsprojektet.

Fælles for parrene er - ifølge professoren - at de alle består af en hiv-positiv mand og en kvinde, som ikke er smittet med virusset, der fører til sygdommen aids.

I alt har forskerne indsat dna-saksen i 31 fostre. He Jiankui fortalte, at ud over moren til tvillingerne "Lulu" og "Nana" er endnu en kvinde, der deltager i projektet, gravid.

Professoren fastholder, at alle parrene er veluddannede og har givet fuldt samtykke til at deltage i projektet, ligesom forskerne grundigt har sat dem ind i, hvad de skrev under på.

De babyer, som kommer ud af projektet, vil efter planen blive overvåget, til de fylder 18 år, siger He Jiankui.

Han forsvarer sin omstridte forskning med, at hiv/aids stadig er et globalt problem, der påvirker millioner af mennesker.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter