Forsker: Flere jordskælv venter Italien

Jordskælv tidligere på ugen kan formentlig forklare, hvorfor der kun er meldinger om få tilskadekomne efter voldsomt jordskælv i Italien.

  • Morgenens jordskælv har ført til, at murbrokker har ødelagt biler i den italienske by Norcia. Foto: Sky Tg24 (Foto: ho © Scanpix)
  • Saint Benedict-kirken i Norcia står ødelagt tilbage efter jordskælvet, der målte 6.6 på Richter-skalaen. Foto: Sky Tg24 (Foto: ho © Scanpix)
  • Jordskælvet kommer fire dage efter, at to andre jordskælv for nylig ramte området, og det kommer ni uger efter, at næsten 300 mennekser døde på grund af et jordskælv den 24. august i byen Amatrice. Foto: Sky Tg24 (Foto: ho © Scanpix)
  • Beredskabsfolk arbejder med at skabe sig overblik over skaderne i byen Norcia, der ligger få kilometer fra jordskælvets centrum. (Foto: ho © Scanpix)
  • Tårnet slår revner efter morgenens jordskælv, der ramte omkring klokken 7:30 i morges. (Foto: ho © Scanpix)
  • Jordskælvet har også ødelagt bygninger i byer som Rapino nær den italienske by Teramo. (Foto: PAOLO RENZETTI © Scanpix)
  • Også bygninger i byen L'Aquila er ødelagt. (Foto: ALBERTO ORSINI © Scanpix)
  • Beredskabsfolk hjælper her en gruppe nonner i Norcia. (Foto: ho © Scanpix)
  • 33 skælv har de seneste 67 timer ramt Italien, oplyser organisationen CSEM-EMSC, der overvåger jordskælv. (Foto: ALBERTO ORSINI © Scanpix)
1 / 9

Inden for de seneste 68 timer har 35 jordskælv ramt Italien. Det oplyser den uafhængige organisation EMSC, der overvåger jordskælv.

Et af dem er det kraftigste skælv i landet siden 1980 og har forårsaget ødelæggelser i flere byer centralt i Italien.

Også tidligere på ugen ramte jordskælv landet. Mest alvorligt gik det til, da et skælv den 24. august i år ramte den italienske by Amatrice og kostede 297 personer livet.

Det kommer ikke bag på seniorforsker ved forskningsinstitutionen GEUS Trine Dahl-Jensen.

- Der er ofte og jævnligt jordskælv i det centrale Italien, og det vil der også fremover være, siger Trine Dahl-Jensen.

- Alt, hvad der er sket i Italien, ligger inden for de beregninger, vi har om, hvor kraftige rystelser man må forvente i et område på et eller andet tidspunkt.

Årsagen er, at der under jorden ligger nogle mikroplader mellem de store tektoniske plader, som støder sammen under Italien. Derfor er Italien kendt for store jordskælv.

- Afrika er ved at bevæge sig op i Europa. Derfor gnubber de tektoniske plader sig mod hinanden lige i Italien, siger forskeren.

Katedralen Santa Maria Argentea er ødelagt efter det kraftige jordskælv i morges. (Foto: MATTEO GUIDELLI © Scanpix)

Ingen dræbte og kun få sårede

Jordskælvet målte mellem 6,5 og 6,6 på Richter-skalaen. Til sammenligning målte 2008-jordskælvet i Skåne 4,8. Det var der mange, der kunne mærke i København.

På trods af det er der ingen meldinger om dræbte, og det er der en god grund til.

- Der skete et par store jordskælv i området for nogle dage siden, og det gjorde, at langt de fleste mennesker var flyttet ud af deres hjem. Det er heldigt, siger Trine Dahl-Jensen.

Informations italienskorrespondent har en anden forklaring på de få personskader:

- Jordskælvet ramte i et område med gode, velfungerende lokalsamfund, som har reageret godt på en serie af jordskælv, som skete i slutningen af 1990’erne. Her har man genopbygget på en ansvarlig måde. Der er ikke de samme problemer med ulovligt byggeri, som man for eksempel kender nede omkring Napoli.

- Så det er nok hovedforklaringen på det, at bygningerne simpelthen er bedre, og der er en form for bevidsthed omkring det her, siger han.

Jordskælvet, der ramte nord for den italienske by Norcia, har også fået vejen til at slå revner. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix)

Danner sig overblik over skaderne

Han fortæller, at der er udkommanderet 1.300 mand, som forsøger at danne sig overblik over situationen, der ifølge han er alvorlig. Blandt andet fordi omkring 100.000 kan være tvunget væk fra deres hjem.

Myndighedspersoner undersøger de små bykerner i bjergene, skaffer sig et overblik over, hvor store skaderne er, og om der gemmer sig folk under murbrokkerne.

- Der er blevet indsat rekognosceringsfly til at danne sig overblik over situationen, og så bruger man helikoptere til at flyve folk ud af området til de nærmeste hospitaler, fordi mange af vejene ikke er farbare, tilføjer han.

På billeder fra italienske medier står det klart, at morgenens jordskælv har fået bygninger i flere forskellige byer til at styrte sammen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters lover premierminister Matteo Renzi, at Italien vil genopbygge alle de hjem, bygninger og kriser, som jordskælv de seneste to måneder har ødelagt.

- Vi vil genopbygge alt, huse, kriser og virksomheder, siger Matteo Renzi ifølge Reuters.

- Alt, som skal skal gøres for at genopbygge disse områder, vil blive gjort, tilføjer han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk