Forsker: Højrekandidat i Østrig skabte usikkerhed

Østrigerne har ved præsidentvalget i dag valgt at bevare opbakningen til EU, vurderer ph.d. og lektor.

Endnu er valgresultatet ikke offentliggjort, men Norbert Hofer (tv) har erkendt sit nederlag, og Alexander Van der Bellen ser ud til at blive præsident. (Foto: HELMUT FOHRINGER © Scanpix)

De mange, der har været bekymret over den generelle højredrejning, kan ånde lettet op, når det gælder Østrig. Den højreorienterede østrigske præsidentkandidat, Norbert Hofer, har nemlig erkendt sit nederlag, før valgresultatet er offentliggjort.

Det siger ph.d. og lektor ved tyske studier på Syddansk Universitet Moritz Schramm.

To prognoser viser en sejr til Alexander Van der Bellen, som kommer fra partiet De Grønne, men stiller op som uafhængig.

- Præsidentvalget i Østrig er blevet opfattet som en slags afgørelse af, hvor stærk den højrepopulistiske bevægelse i Europa er. Samtidig har mange været bange for, at Trumps sejr i USA kunne give vind i sejlene til Hofer, siger Moritz Schramm.

- Men det virker tværtimod som om, at man forsøger at bevare opbakningen til den europæiske union og at afgrænse sig fra den usikkerhed højrepopulistiske partier kan bringe til landet, siger han.

Det endelige valgresultat vil først i morgen.

Ved valget i maj fik Van der Bellen også flest stemmer, men valget blev annulleret, fordi Hofers Frihedspartiet fik medhold i en klage om procedurefejl.

/ritzau/

Facebook
Twitter