Forsker: Kina har skruet op for satire-kritikken

Det er særligt følsomt at gøre grin med en nations flag, siger Dennis Meyhoff Brink.

Satireforsker Dennis Meyhoff Brink forklarer, stjernerne i flaget symboliserer det kinesiske samfund, nemlig de fire klasser i Kina og det kommunistiske parti i midten, så det er noget alle identificerer sig med. (© dr)

Laver man grin med Kina, skal man forvente at få hård kritik tilbage.

Det siger satireforsker på Københavns Universitet, Dennis Meyhoff Brink.

- Det er en stigende tendens de seneste to-tre år, at kineserne er mindre tolerante og mere udfarende over for satire i andre lande, hvis satiren gør grin med ting i Kina.

En tegning af det kinesiske flag med coronavirus i stedet for de fem stjerner i gårsdagens Jyllands-Posten har udløst en kraftig reaktion fra Kinas ambassade, der nu kræver en undskyldning.

Ifølge Dennis Meyhoff Brink forsøger de kinesiske myndigheder at kontrollere, hvad der bliver sagt om landet.

- Kina har den særlige fordel, at landet er en stormagt og kan bruge de muskler, de har. Mange vil gerne ind på det kinesiske marked, og det er derfor ikke særligt smart at være uvenner med Kina.

Og Kina er ikke alene om at gribe ind over for satire, mener Dennis Meyhoff Brink.

- Satiren udløser mere polemik, og der er flere og flere, der protesterer, og det hænger sammen med, at vi har en mere globaliseret offentlighed, hvor man på internettet kan se, hvad der sker andre steder - også i Kina.

Også på sociale medier bliver Dannebrog nu karikeret i protest.

- Det er svært at sige, hvor spontan denne her folkelige opstand er, da det kinesiske kommunistparti kontrollerer offentligheden på mange måder.

Satire med flag er kontroversielt

Netop fordi Jyllands-Posten bragte en tegning af de kinesiske flag, vækker det endnu flere følelser, forklarer satireeksperten.

- Flag er generelt et kontroversielt og følsomt emne. Det er forbundet med stærke nationalfølelser og identitet. Der er masser af eksempler på, at folk bliver vrede over, at et flag bliver brugt i satire eller i en kunstnerisk sammenhæng.

Og det gælder i særdeleshed det kinesiske.

- Stjernerne i flaget symboliserer det kinesiske samfund, nemlig de fire klasser i Kina og det kommunistiske parti i midten, så det er noget alle identificerer sig med. Og så er det nemt at afkode, da flaget kan læses af alle. Man behøver ikke kunne læse dansk for at forstå et flag, siger Dennis Meyhoff Brink.

Kina fik undskyldning fra svensk tv

I 2018 var det Sverige, der mærkede Kinas vrede, da satire-programmet 'Svenske Nyheder' på public service-stationen SVT bragte et indslag, der gjorde grin med svenskernes påståede racisme mod kinesere.

- Det opfattede kineserne som racisme rettet mod dem. Og der så man noget tilsvarende som her, hvor den kinesiske ambassadør i Sverige i en pressemeddelelse anklagede de svenske satirikere for at mangle empati og være menneskeligt afstumpede. Det er præcis den samme tendens, man ser her, forklarer Dennis Meyhoff Brink.

Den ansvarlige for indslaget på STV undskyldte senere for det.

Er det overhovedet satire?

Ifølge Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, kunne avisen "aldrig drømme om at gøre os lystige" over de, der er døde som følge af coronavirusset, samt at der "ingen spot eller hån er i tegningen".

Ifølge satireforskeren er det heller ikke en klassisk satiretegning, Jyllands-Posten bragte.

- Man siger normalt, at satire skyder på nogen, der har gjort noget forkert eller kritisabelt, for eksempel kan kongen, kirken eller et land stå forskud. Denne her tegning er meget mere åben for fortolkning, og det er mere tvetydigt, hvem der har gjort noget forkert. Det er slet ikke klart, og i den forstand er det ikke en klassisk satiretegning, siger Dennis Meyhoff Brink.

- Den benytter sig af mange af satiretegningens tricks. Først og fremmest bruger den et ikonisk billede, som et flag jo er, og ændrer nogle af elementerne. Så jeg vil nærmere sige, at det er en parodi end satire. Det er i hvert fald uklart, hvem der har gjort noget galt.

- Tegningen associerer meget klart Kina med virusset, og det er selvfølgelig et uvelkomment budskab for de kinesiske myndigheder, forklarer satireforsker på Københavns Universitet, Dennis Meyhoff Brink.