Forsker: Migranters kapring vidner om desperation og frygt

Forholdene for strandede migranter i Libyen er forværrede den seneste tid.

Her ses nogle af de specialstyrker fra Maltas militær, der gik ombord på skibet, som flere migranter havde kapret. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Scanpix)

Migranters kapring af et fragtskib ud for Libyens kyst vidner om desperation og frygt, der hersker blandt fordrevne i landet.

Sådan lyder det fra Martin Lemberg-Pedersen, der er forsker i flygtninge- og grænsepolitik ved Global Refugees Studies, Aalborg Univesitet.

- Det er ikke overraskende, og jeg tror, man havde forventet noget desperat i den her dur, snart ville ske, fordi migranterne ikke vil tilbage til de forhold, som man ved er forfærdelige i Libyen. Så det tyder på en udpræget desperat situation, som har skabt en desperat handling, siger Martin Lemberg-Pedersen.

108 migranter blev i går reddet af et fragtskib under tyrkisk flag ud for Libyens kyst. Efter at migranterne fandt ud af, at skibet ville sejle dem til Libyen, overtog de angiveligt magten på skibet og beordrede det mod Europa.

Tæt ved Maltas kyst borede det maltesiske militær dog skibet, som nu er sejlet ind til land i hovedstaden Valletta. Her er fire mænd iført håndjern blevet ført fra borde af politiet, skriver Malta Today.

Udsættes for omfattende seksuel tortur

Martin Lemberg-Petersen mener, at kapringen vidner om, at migranterne er desperate over situationen i Libyen, hvor der længe er blevet rapporteret om drab, tæsk, slavelignende forhold og voldtægter af både mænd og kvinder.

- Tilstandene i landet er forværret. Jeg tror, at der har været omkring 25 rapporter de seneste to år omkring forholdene i Libyen, og så sent som for et par dage siden kom der endnu en rapport fra Womens Refugee Commission, der detaljeret beskriver systematisk og omfattende seksuel tortur både af kvinder og mænd. Og det er alt fra voldtægter til afhugning af kønsdele, siger forskeren, der ser en eskalering i volden og overgrebene af migranterne.

Blandt andet har smuglerne ændret deres "forretningsmodel" fra transport til regulær afpresning, hvor de optager lyd eller billeder af torturen mod migranterne og sender dem til deres familie med krav om løsepenge.

Afledt effekt af lukkede grænser til EU

Ifølge Martin Lemberg-Pedersen er det en afledt effekt af, at grænsen mellem EU og Libyen er lukket ned, og dermed er dele af menneskesmuglernes levebrød forsvundet.

Desuden er der inden for det seneste halve år i stigende grad blevet slået ned på ngo'er, som reddede nødstedte bådflygtninge, der er sejlet ud fra Libyen. Og så har EU siden 2016 postet over to milliarder kroner i den ene af flere konkurrerende regeringer i Libyen, for at skabe en slags kystvagt, der står for at trække folk tilbage, hvis de er på vej ud af libysk farvand.

Hvad kan der ske med migranterne nu, hvor de er i land i Malta?

- I og med at skibet er i land i Malta nu, har malteserne pådraget sig noget ansvar. Jeg er sikker på, at telefonerne har været rødglødende mellem Malta, Italien og de europæiske lande, da det blev aftalt, at de skulle ende i Malta. Der er er vi ude i en højpolitisk situation, så vi ved ikke, hvorfor de endte på Malta.

Kraftigt fald i migranter fra Libyen

Risikerer de at blive sendt tilbage?

- Jeg har umiddelbart svært ved at se det, fordi forholdene er så gennemført brutale, som det, vi har hørt. Nogle af dem er blevet arresteret for kapringsforsøget, men der er også mange kvinder og børn i blandt.

- Men jeg skal ikke udelukke, at der er kræfter, der presser på for en hjemsendelse, siger Martin Lemberg-Pedersen, der påpeger risikoen for flere kapringer, hvis der skabes indtryk af, at kapringer er den enese måde at undgå at blive sendt tilbage til Libyen.

Ifølge tal fra EU's grænse- og kystvagt, Frontex, er antallet af migranter, som det lykkedes at komme til Europa fra Libyen, faldet med 87 procent fra 2017 til nu. Det skyldes ifølge Martin Lemberg-Pedersen, at mange slet ikke kommer afsted fra landet. De sidder nemlig indespærret i forskellige centre rundt om i Libyen.

Centre, der er drevet af politi, smuglere, indenrigsministerier og militæret, og hvor der altså ifølge adskillige rapporter er meldinger om tortur og voldtægter. De få, der når til Europa, har først skulle flygte fra centrene og derefter undslippe den EU-støttede libyske kystvagt.

De nyeste tal fra hjemmesiden Missing Migrants viser, at der via søvejen fra området omkring Libyen indtil videre i år er ankommet 534 personer til Europa. Der er i samme periode fundet 160 druknede migranter i Middelhavet. Sidste år var de samme tal: 6.296 og 359 døde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk