Tema Terror i Bruxelles

Forsker: Molenbeek er gået fra 'Møllebæk' til 'Molenbeekistan'

Bruxelles-bydelen Molenbeek har på en eller anden måde været involveret i en række terrorangreb mod Europa.

Politiet står vagt i forbindelse med aktionen i Molenbeek fredag, hvor Europas mest eftersøgte mand, Salah Abdeslam, blev fundet og anholdt i en lejlighed i den belgiske "terrorrede". (Foto: DIRK WAEM © Scanpix)

I Middelalderen var Molenbeek kendt for mirakelkilden Saint Gertrude, som tiltrak tusindvis af kristne pilgrimme.

I dag er bydelen i Bruxelles mere kendt for beboeres involvering i terrorangreb og krigen i Syrien. Senest er den belgiskfødte Salah Abdeslam, der er sigtet for at have deltaget i terrorangrebet i Paris i november, blevet anholdt i netop denne bydel.

Molenbeek

Per 1. januar 2015 boede 95.576 personer i Molenbeek (Møllebæk). Området er 5.9 kvadratmeter stort og befolkningstætheden 16.000 per kvadratkilometer. Det er en dobbelt så høj tæthed som i resten af Bruxelles, og befolkningstætheden fortsætter med at stige; de seneste ti år er den øget med 25 procent.

Over en tredjedel af beboerne i Molenbeek er muslimer, som dermed udgør den største befolkningsgruppe, som især udgøres af marokkanske og tyrkiske indvandrere og efterkommere.

Kilder: Citypopulation.de, l'avenri og Wikipedia.

Jørn Boisen, institutleder på Københavns Universitet og forsker i fransk historie, har døbt Bruxelles-bydelen, der har en stor muslimsk befolkningsgruppe, 'Molenbeekistan'.

I området, der strækker sig over seks kvadratkilometer, bor knap 100.000 indbyggere, hvoraf omkring 39 procent er muslimer. Over de seneste 40 år har et stort muslimsk samfund etableret sig i Molenbeek, de fleste med tyrkiske og marokkanske rødder.

- Når der er så stor indvandring til noget, man nærmest kan kalde katastroferamte dele af Bruxelles, så har man alle ingredienser til at skabe problemet, siger Jørn Boisen.

Molenbeek overladt til sig selv

De belgiske myndigheder har i høj grad overladt kommunen til sig selv, og det har skabt masser af tid og plads til radikaliseringsprocesser, mener han:

- Hvor Frankrig har prøvet med hård integration og visse dele af landet har fejlet, fordi de ikke har fulgt op på de gode intentioner, så har Belgien overladt tingene til de forskellige små samfund i håbet om, at de nok kan finde ud af det indbyrdes, siger Jørn Boisen.

- Det har skabt sådan noget som Molenbeek, hvor man har et samfund, der fungerer efter helt andre regler. Det er et samfund med unge mennesker, det er et samfund med mennesker uden arbejde og med mange indvandrere.

Molenbeek er en af Bruxelles' 19 kommuner og er en centralt placeret bydel.

Det lokale selvstyre har meget magt, men der stort set ikke er styr på en skid.

Jørn Boisen, Københavns Universitet

Molenbeek har i mange år været plaget af arbejdsløshed og kriminalitet.

Men bydelen kom for alvor på verdens læber, da mindst tre af gerningsmændene i terrorangrebet mod Paris i november havde levet hele deres liv i Molenbeek. Blandt andre den formodede bagmand Abdelhamid Abaaoud.

Ifølge den franske præsident, Francois Hollande, blev angrebet mod Paris også planlangt og organiseret i Molenbeek.

Fredag blev den terrormistænkte Salah Abdeslam anholdt efter at have skjult sig i fire måneder. Han gemte sig i Molenbeek. (Foto: VTM via REUTERS TV © Scanpix)

- Ikke styr på en skid

De belgiske myndigheder har svigtet bydelen, mener Jørn Boisen.

- Der er forklaringen med kriminelle indvandrere uden en fremtid, hvor der åbner sig en utopisk løsning. De går fra at være samfundets tabere til jihadistiske vindere, siger Jørn Boisen.

- Men der er også den personlige fortælling. Det kræver altid påvirkning fra en, man kender, en mentor eller et familiemedlem. Den cocktail finder man i Molenbeek, siger han.

- Belgien er tæt på at være en fejlslagen stat. Der er stor spredning mellem befolkningsgrupperne, og der er et horisontalt problem, hvor det lokale selvstyre har meget magt, men der stort set ikke er styr på en skid. Når syrienkrigere kommer hjem, får det lokale politi for eksempel ikke noget at vide.


Her er et overblik over terrorister, som har opvokset eller boet i Molenbeek:

  • En af de to attentatmænd, da den afghanske politiker kommandør Ahmad Shah Massoud i 2001 blev dræbt af en sprængladning i et kamera.
  • Tre personer, som organiserede bomberne i Madrid den 11. marts 2004.
  • Mehdi Nemmouche: Formodes at stå bag massakren på Det Jødiske Museum i Bruxelles i 2014, hvor fire personer blev skudt.
  • Abdelhamid Abaaoud: Lederen af terrorcellen Verviers, som blev opløst i januar 2015. Dræbt i en ransagning efter angrebene i Paris i november 2015.
  • Amedy Coulibaly: En af gerningsmændene i angrebene i Paris i januar 2015. Blev dræbt af politiet 9. januar 2015.
  • Ayoub El Khazzani: Sigtet for at åbne ild på et tog fra Bruxelles til Paris den 21. august 2015. Blev overmandet af passagerer. Fire personer blev såret.
  • Flere deltagere i terrorangrebet mod Paris i november: Brahim Abdeslam, Salah Abdeslam, Chakib Akrouh og en sidste mand. Sidstnævnte blev anholdt i Marokko den 16. januar i år.
  • Salah Abeslam blev arresteret i Molenbeek den 18. marts 2016 efter fire måneder på flugt.
  • Kilder: Wikipedia, Le Figaro, DH, RTL og Le Sud