Forsker om brev til Xi Jinping: Der er god grund til at råbe vagt i gevær

143 forskere og diplomater har opfordret Kinas præsident til at løslade to canadiske statsborgere.

Den canadiske statsborger, Michael Korvig, er sammen med forretningsmanden Michael Spavor tilbageholdt af kinesisk politi. (Foto: LINDSEY WASSON © Scanpix)

Det handler først og fremmest om at udvise solidaritet med de to canadiske statsborgere, der i øjeblikket er tilbageholdt i Kina uden udsigt til foreløbig at blive løsladt.

Sådan lyder det fra Andreas Bøje Forsby, der er forsker i asiatisk sikkerhedspolitik ved Nordisk Institut for Asien Studier på Københavns Universitet.

Han er en af de over 100 forskere, tidligere diplomater og embedsmænd, som har skrevet under på et åbent brev direkte henvendt til den kinesiske præsident, Xi Jinping.

Her opfordrer de i alt 143 underskrivere præsidenten til at løslade de to canadiske mænd, Michael Korvig og Michael Spavor, som har været tilbageholdt siden begyndelsen af december.

- Brevet udtrykker bekymring over en mere selvhævdende kinesisk udenrigs- og sikkerhedspolitk og er samtidig et opråb om at udvise solidaritet med Canada, siger han og fortsætter

- Det, kineserne er dygtige til, er at isolere og lægge pres på de stater, som træder Kinas interesser under fode, i det her tilfælde Canada. Og derfor er det vigtigt at støtte op omkring og udvise solidaritet med dem, der bliver ofre for Kinas mere hårdhændede kurs, som vi har set flere eksempler på de senere år, siger han.

Den svenske forlægger Gui Minhai er tidligere blevet anholdt og løsladt for igen at blive tilbageholdt for et år siden. (Foto: Bobby Yip © Scanpix)

Canada er blot ét land i rækken, påpeger han og nævner Norge, Sydkorea og Filippinerne som eksempler på lande, der de senere år har været en tur igennem den kinesiske vridemaskine.

I efteråret oplevede også Sverige et massivt pres fra Beijing oven på en relativ harmløs episode med nogle kinesiske turister, der blev smidt ud af deres hotel af det svenske politi.

- Det giver god grund til at råbe vagt i gevær og sørge for, at sige klart fra, når kineserne griber til urimelige former for magtanvendelser som eksempelvis at tilbageholde canadiske statsborgere på det, jeg vurderer, er et tvivlsomt grundlag.

Har afvist forbindelse til Huawei-direktør

Michael Kovrig og Michael Spavor er henholdsvis en tidligere diplomat og forretningsmand og er af de kinesiske myndigheder blevet anklaget for at “skade den nationale sikkerhed”.

Den kinesiske regering har hidtil afvist, at tilbageholdelserne skulle være relateret til anholdelsen af den kinesiske techgigant Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, som også er datter af firmaets grundlægger.

Finansdirektør for Huaweis Technologies Co., Meng Wanzhou, skal for retten i Vancouver 6. februar. (Foto: handout © Scanpix)

Hun blev anholdt i den canadiske storby Vancouver i begyndelsen af december, foranlediget af amerikanerne, som vil have hende udleveret til USA. Her er hun under mistanke for at have medvirket til at bryde landets sanktioner mod Iran.

Mere selvsikre end tidligere

Det er ikke første gang, at der er skrevet åbne breve til den kinesiske regering, og den danske forsker erkender da også, at det måske ikke har den store effekt.

Og ikke meget tyder på, at de to canadiere står til at blive løsladt lige med det samme.

I sidste uge skærpede en domstol i al hast en 36-årig canadiers narkotikadom og idømte ham dødsstraf. En dom, der omgående blev appelleret, og som er blevet kritiseret af den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, for at være "politisk motiveret".

Robert Schellenberg, der dømt for narkotikasmugling, fik i sidste uge skærpet sin dom. (Foto: handout © Scanpix)

Det betyder dog ikke, at den kinesiske regering er helt ubekymret over de internationale reaktioner, siger Andreas Bøje Forsby.

- Man skal være varsom med at udråbe kineserne til at være magtfuldkomne, for det er bestemt ikke tilfældet. Men der er situationer, hvor kineserne føler sig mere selvsikre end tidligere og farer hårdere frem mod mindre stater, siger han.

Amerikanerne har til 30. januar til formelt at anmode om at få udleveret Huaweis finansdirektør, og alt afhængig af, hvad canadierne beslutter, der skal ske med Meng Wanzhou, kan det skabe en meget anspændt relation.

- Det kan blive endnu en brik i en mere omfattende rivalisering mellem Kina og USA, som er under opsejling i disse år. Kineserne føler, at en række vestlige lande går USA's ærinde - i det her tilfælde Canada - og vil forsøge at presse dem til ikke at være så lydhøre over for amerikanerne.

Facebook
Twitter